Ειδησεογραφικό site

Ελένη Πέτα: Είμαστε σε βαθιά πολιτισμική και πολιτιστική κρίση

74

Η Ελένη Πέτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις σπουδές της στο βιολοντσέλο, στο Κρατικό Ωδείο της συμπρωτεύουσας. Έκανε τα πρώτα της βήματα ως μουσικός δίπλα στον Νίκο Παπάζογλου στη καλοκαιρινή του περιοδεία. Ανά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργούς. Η Ελένη Πέτα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Στην Πέννυ Κροντηρά
«Είμαστε σε βαθιά κρίση τώρα περισσότερο από ποτέ. Κρίση κυρίως πολιτισμική και πολιτιστική!» δηλώνει στο «Κ» η ερμηνεύτρια Ελένη Πέτα. Ποτέ της δεν προώθησε την καριέρα της μέσω της άσκοπης προβολής της προσωπικής της ζωής από τα μέσα ενημέρωσης. Πιστή στην τέχνη της δίνει ραντεβού με το κοινό της στη μουσική σκηνή Σφίγγα τις Δευτέρες 25 Νοεμβρίου, 2 και 9 Δεκεμβρίου. Μαζί της στη σκηνή θα είναι ο ερμηνευτής – συνθέτης Γιάννης Μαθές σε μια «ιδιαίτερη» μουσική περιπλάνηση. Ένας συνεχής μουσικός «διάλογος» όπου μια ξενόγλωσση μπόσα νόβα μπλέκεται με μια ελληνική, ένα πορτογαλικό fados με ένα ηπειρωτικό, μια ταραντέλα με ένα θρακιώτικο σκοπό και ρυθμικές μελωδίες του Piazzola που συναντούν την ατμοσφαιρική γοητεία του Χατζιδάκι.

Ποιοι καλλιτέχνες καθόρισαν την πορεία σας;
Από μικρή ηλικία η μουσική που άκουγα ήταν κυρίως ξένη, και ειδικότερα λάτρευα την soul. Στα πρώτα χρόνια, λοιπόν, της ενασχόλησής μου επαγγελματικά με το τραγούδι οι επιρροές μου ήταν κυρίως από ξένους καλλιτέχνες όπως Aretha Franklin, Jennifer Holiday, James Brown και βέβαια Whitney Houston. Από έλληνες συνθέτες τα πρώτα μου ακούσματα ήταν οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η οικογένειά σας ήταν υποστηρικτική στην επιλογή σας να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Ο πατέρας μου είναι αυτός που με ώθησε να ασχοληθώ με τη μουσική, αρχικά με το βιολοντσέλο και μετέπειτα με το τραγούδι. Οπότε ήταν αρκετά υποστηρικτικοί! Βέβαια, επειδή επρόκειτο για έναν πολύ δύσκολο χώρο θυμάμαι πάντα να είναι αρκετά αυστηρός μαζί μου και ενίοτε να με πεισμώνει με τη συμπεριφορά του. Τότε δε μου άρεσε, αλλά πιστεύω ότι μου έκανε καλό τελικά!
Ποια τα συναισθήματα που βιώνετε πάνω στη σκηνή;
Ως παιδί και σε νεαρή ηλικία ήμουν πολύ εσωστρεφής, οπότε μπορώ να πω πως η σκηνή με βοήθησε στο να υπερβώ τον εαυτό μου, και κατά συνέπεια αυτό τελικά με βοήθησε στην ιδιοσυγκρασία μου! Όσο για τα συναισθήματα που βιώνω είναι ποικίλα, ανάλογα με τις συνθήκες και το ύφος των τραγουδιών που ερμηνεύω τη δεδομένη στιγμή. Τα τελευταία 15 χρόνια κάνω τις επιλογές μου βασιζόμενη στο ένστικτο αλλά και στις γνώσεις που έχω αποκτήσει, τόσο για τους χώρους που εμφανίζομαι, όσο και για τα τραγούδια μου, με αποτέλεσμα να μην έρχομαι σε άβολη θέση.

Είναι δύσκολο σήμερα να είσαι τραγουδιστής-μουσικός;
Όλα τα επαγγέλματα έχουν τις δυσκολίες τους. Το συγκεκριμένο, βέβαια, επειδή έχει να κάνει πολύ με την ψυχή μας και την ψυχολογία γενικότερα και σε συνάρτηση με το γεγονός πως δεν ακολουθείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα και όλα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, ίσως έχει μια δυσκολία παραπάνω σε επίπεδο ψυχολογικό!

Τι σας λείπει από το χώρο της μουσικής;
Από το χώρο της μουσικής δεν μου λείπει κάτι ιδιαίτερα, όσο από το χώρο αυτών που προωθούν τη μουσική και τα είδη της! Υπάρχει μια μανιέρα σε πρόσωπα όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχετε έρθει ποτέ σε αμήχανη στιγμή ενώ ήσασταν πάνω στη σκηνή;

Δε θυμάμαι να έχω έρθει σε ιδιαίτερη αμηχανία, ίσως όμως να έχω νιώσει άβολα με κάποιες συνεργασίες μου και σε χώρους που τελικά πιστεύω πως δεν μου ταίριαζαν.

Πως είστε ως άνθρωπος εκτός του χώρου της μουσικής; Με τι καταπιάνεστε;

Ζω φυσιολογικά, με τη ρουτίνα μου και την καθημερινότητά μου.
Έχω την οικογένειά μου το παιδί μου και σε αυτό προσφέρω την περισσότερη ενέργειά μου.

Τι σας κάνει να ονειρεύεστε;
Ο γιός μου και μόνο αυτός με κάνει να ονειρεύομαι! Είναι το σπουδαιότερο δώρο που έχω λάβει και η μεγαλύτερη επιτυχία μου!
Είσαστε ικανοποιημένη από όσα έχετε καταφέρει στο χώρο ή πάντα υπάρχει το κάτι παραπάνω που κυνηγάει ο κάθε άνθρωπος και δη μία καλλιτέχνις;
Πότε δεν κυνήγησα τίποτα στη ζωή μου. Τα καλύτερα, όπως προανέφερα, μου τα έχει προσφέρει από μόνη της η ζωή! Το μόνο που θέλω από τη δουλειά μου -και πάντα αυτό ήθελα- είναι να μου δίνει τη δυνατότητα για μια ποιοτική ζωή και να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω. Να μην μου γίνεται δηλαδή καταναγκασμός! Όπως σας είπα το επάγγελμά μας έχει να κάνει πολύ με την ψυχή. Θέλω να ευχαριστιέμαι τη μουσική και τις συνεργασίες που κάνω.
Έχετε δηλώσει ότι ο γιος σας έχει καλλιτεχνική φλέβα. Αν σας έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με το χώρο της μουσικής θα ήταν κάτι που θα το επικροτούσατε;
Η μουσική είναι πολύ ωραίο πράγμα και ο καθένας πρέπει να ασχολείται με αυτήν… μας κάνει καλό! Στο παιδί μου θα δώσω όλα τα εφόδια που πιστεύω πως πρέπει να έχει και από εκεί και πέρα θα βρει το δρόμο του! Το μόνο που με νοιάζει για αυτόν είναι να είναι υγιής.
Ο χώρος έχει παγίδες; Τι πρέπει να προσέξει ένας νέος τραγουδιστής;
Για μένα ο χώρος απαιτεί πρώτα ένα συγκροτημένο μυαλό δηλαδή ένα προσγειωμένο άτομο που να ξέρει τι θέλει, σε συνδυασμό βέβαια με ταλέντο και πολλή δουλειά! Όλα τα επαγγέλματα κρύβουν παγίδες, πόσο μάλλον αυτό στο οποίο υπερεκτίθεσαι!
Αν σας δινόταν η ευκαιρία να έχετε μία συνεργασία με κάποιον άλλο τραγουδιστή του εξωτερικού ποιον θα επιλέγατε και γιατί;
Το να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες του εξωτερικού είναι σπουδαίο κατόρθωμα και μεγάλο σχολείο! Στο παρελθόν είχα την τύχη να μοιραστώ τη σκηνή με τους Youssou N Dour, Aldi Meola και Isabella Para και αυτό που έζησα ήταν κάτι μοναδικό! Γιατί να μη θέλω να ξανασυμβεί; Αλλά αυτήν την περίοδο δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό μου.
Θεωρείτε ότι έχουμε αρχίσει να αφήνουμε την κρίση πίσω μας;
Όχι δεν έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας. Είμαστε σε βαθιά κρίση τώρα περισσότερο από ποτέ. Κρίση κυρίως πολιτισμική και πολιτιστική!
Ετοιμάζετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά;
Είμαι στην αναζήτηση νέων τραγουδιών αλλά δεν βάζω χρονοδιαγράμματα για αυτά τα πράγματα! Όταν και αν βρω κατάλληλο υλικό, τότε θα κινήσω τις διαδικασίες κυκλοφορίας του.
Τι έχουμε να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας στη μουσική σκηνή Σφίγγα;
Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Μάνος Σανγκρής μαζί με τον Γιάννη Μαθέ, με τον οποίο και μοιραζόμαστε τη σκηνή της Σφίγγας. Τραγούδια που σπάνια ακούμε πια στα ραδιόφωνα αλλά που αγαπάμε πολύ, από τη χώρα μας αλλά και από άλλους τόπους ενώνονται με συνδετικό κρίκο τις ενορχηστρώσεις και το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο!

Τα σχόλια είναι κλειστά.