Ειδησεογραφικό site

Έκθεση στο Σύνταγμα για τους 17 εκτελεσθέντες υπαλλήλους του ΟΤΕ το 1994 στην Καισαριανή

27

Φωτογραφική έκθεση στη μνήμη των 17 συναδέλφων τους, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1944 στην Καισαριανή, διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, με τίτλο «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Εργαζομένων και τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΤΕ, στο ίδρυμα «Δεν Λησμονώ» και στην Πρεσβεία της Σερβίας, ενώ φορέας υλοποίησης είναι το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Αττικής.

Η έκθεση δεν τιμά μόνο τους 17 της Καισαριανής, αλλά, όπως λένε οι διοργανωτές και «όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την Ελευθερία της πατρίδας, όλους όσοι αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο και δεν επέτρεψαν να χαθεί η ελπίδα για ελευθερία σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς».

Πρόκειται για «μία έκθεση δύσκολη, σκληρή, γεμάτη μαρτυρικές στιγμές, γεμάτη εικόνες από μία εποχή που ο άνθρωπος έφτανε να αναμετρηθεί με το παράλογο του πολέμου, μία εποχή που έδειξε πως όποιος παλεύει για τα αγαθά της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς, στο τέλος πάντα βγαίνει νικητής», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις θηριωδίες των Γερμανών στην Ελλάδα την εποχή της κατοχής, από τα μαρτυρικά χωριά και από την Αθήνα. Τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση θα είναι η Σερβία. Φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστεί από το μουσείο γενοκτονίας του Βελιγραδίου, Genocide Victims’ Museum, «Muzejgenocida».

Θα παρουσιαστούν επίσης τηλεγραφήματα της κατοχής 1941-1944, από το αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης (Τρίτη 7μμ) θα ακουστεί το ποίημα «Ωδή στους 17 νεκρούς», που έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Ανδρουλιδάκης και μελοποίησε ο συνθέτης Χρήστος Αηδόνης.

Θα τραγουδήσει η Τζίνα Καλομοίρη, στην κιθάρα θα είναι ο Κώστας Μήτσιος, ενώ η Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, με μαέστρο τον Δημήτρη Μπουζάνη, θα συμμετάσχει με σχετικό ρεπερτόριο

Τα σχόλια είναι κλειστά.