Ειδησεογραφικό site

Έκθεση φωτογραφίας στους Δελφούς: 80 χρόνια ιστορίας μέσα από εικόνες

39

Ένα «οδοιπορικό» από το 1890 μέχρι το 1970 – Η εξέλιξη μιας κοινωνίας που στηριζόταν στην κτηνοτροφία και στην καλλιέργεια

Έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτες εικόνες, οι οποίες αποτυπώνουν μία περίοδο εξέλιξης 80 χρόνων, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το οποίο πρόσφατα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, με σημαντικές παρουσίες απ’ όλον τον κόσμο.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό οκτώ δεκαετιών, μέσω του οποίοι διαφαίνεται η εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που στηριζόταν αποκλειστικά στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την καλλιέργεια αμπελιών και ελιών. Την έκθεση επισκέφθηκαν ηγέτες και οι οικονομικοί παράγοντες που παραβρέθηκαν στο Παγκόσμιο Forum, περιγράφοντας με κολακευτικότατα σχόλια τον σχεδιασμό και την οργάνωση, ενώ το εξαιρετικό υλικό ανέδειξε μία Ελλάδα πολύ διαφορετική από τη σημερινή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το Ε.Π.Κε.Δ. ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου και λειτουργεί από το 1977 υπο την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης φιλοξενώντας κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η έκθεση αφορά στην φωτογραφική ιστορία της πόλης των Δελφών και των κατοίκων. Το αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που παρουσιάζεται ανήκει στους ίδιους τους κατοίκους που προσέφεραν φωτογραφίες από τα οικογενειακά τους άλμπουμ, ώστε να αναδειχθούν ανθρώπινες στιγμές της καθημερινότητας, αλλά και γεγονότα-σταθμοί για την ιστορία του τόπου, όπως η μεγάλη ανασκαφή με την ταυτόχρονη μετακίνηση ενός ολόκληρου χωριού σε άλλο σημείο ή οι δελφικές γιορτές των ‘Αγγελου και Εύας Σικελιανού.

Διανύοντας μια απόσταση ογδόντα χρόνων, από το 1890 μέχρι το 1970, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας παραδοσιακής κοινωνίας μέσα από την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, τους γάμους, τα πανηγύρια, τα ήθη και έθιμα όπως επίσης και μέσα από την επαφή των ντόπιων με τους επισκέπτες-τουρίστες από την πρώιμη τουριστική περίοδο έως την πλήρη μαζικοποίηση του τουρισμού, εκεί γύρω στο 1970. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και προλόγησαν η Πρόεδρος του ΔΣ του κέντρου Ελένη Αρβελέρ, ο Διευθυντής, καθηγητής Παύλος Καλλιγάς και ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ενώ πλήθος κόσμου δημιούργησε αδιαχώρητο.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου επιμελήθηκε η φωτογράφος Θάλεια Κυμπάρη και ο γραφίστας Νίκος Βουρλιώτης σχεδίασε τα ταμπλό σε θεματική και χρονολογική βάση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο επίσκεψης (εκτός αργιών) :
Δευτέρα – Παρασκευή : 9.00-15.00
Σάββατο-Κυριακή : 11.00-16.00

Τα σχόλια είναι κλειστά.