Ειδησεογραφικό site

Έκθεση ανισότητας μεταξύ φύλων: Η θέση της γυναίκας στον κόσμο και στην Ελλάδα

3.607

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι θα χρειαστούν αιώνες για την ισότιμη μισθολογική μεταχείριση ανδρών και γυναικών – Ανάμεσα στις 149 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση σε ζητήματα μισθολογικής ισότητας

Δύο αιώνες και δύο χρόνια θα χρειαστούν για να γεφυρωθεί το παγκόσμιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Ανάμεσα στις 149 χώρες που καταμετρήθηκαν τα δεδομένα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 78η θέση, έναντι της θέσης 69 που βρισκόταν το 2006.

Παρά την πρόοδο που έχει υπάρξει ως προς τη μισθολογική ισότητα έναντι του 2017, όταν το παγκόσμιο χάσμα των φύλων διευρύνθηκε για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει φθίνουσα εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανισότητα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, το χάσμα των φύλων παγκοσμίως σε πολλούς τομείς δεν αναμένεται να κλείσει για τα επόμενα 108 χρόνια, ενώ αναμένεται να χρειαστούν 202 χρόνια για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ανισότητες σε τέσσερις τομείς

Στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης, με έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας, διαπιστώνονται ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα σε 149 χώρες και σε τέσσερις τομείς, την εκπαίδευση, την υγεία, τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική ενδυνάμωση.

Οι γυναίκες, παρά τις εξελίξεις, συνάντησαν εμπόδια και στους τρεις τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτικής εκπροσώπησης.

Στα εργασιακά, αν και το μισθολογικό χάσμα περιορίστηκε σε έναν μικρό βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνεται σε περίπου 51%.

Ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει αυξηθεί στο 34% παγκοσμίως. Όμως, σήμερα εργάζονται αναλογικά λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άνδρες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η η αυτοματοποίηση έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στις δουλειές που κατά παράδοση είναι γυναικείες.

Παράλληλα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε έναν μεγάλο βαθμό σε αναπτυσσόμενους κλάδους απασχόλησης που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογικές, μηχανολογικές και μαθηματικές δεξιότητες.

Οι γυναίκες έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έναν κλάδο δηλαδή της πληροφορικής, όπου η εκπροσώπηση γυναικών ανέρχεται σε μόλις 22%.

«Πέραν του ότι η αναλογία ανδρών-γυναικών σε αυτόν τον χώρο είναι τρεις προς μια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν σε ανώτερα αξιώματα», αναφέρει η έκθεση του WEF και προσθέτει ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για τη λήψη «προληπτικών μέτρων για να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος των φύλων σε άλλους τομείς όπου οι δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αυξανόμενη ζήτηση».

Στην 78η θέση η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση από τις 149 χώρες, υποχωρώντας από τη θέση 69 που βρισκόταν το 2007. Στις οικονομικές ευκαιρίες, βρίσκεται στην 64η θέση, έναντι της θέσης 70 και στην πολιτική ενδυνάμωση στη θέση 88 έναντι της θέσης 87.

Μεγάλη επιδείνωση δείχνουν οι δείκτες για τα εκπαιδευτικά προσόντα, όπου η χώρα μας υποχώρησε στην 73η θέση έναντι της θέσης 46 που βρισκόταν το 2006 και οι δείκτες για την υγεία, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 99 έναντι της θέσης 64 που βρισκόταν το 2006.

world_economic_forum_greece

Μεγάλο το χάσμα ανάμεσα σε Δυτική Ευρώπη και Μέση Ανατολή 

Η κατάσταση διαφέρει κατά πολύ από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Ειδικότερα, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα σε 61 χρόνια. Ωστόσο, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα χρειαστούν 153 χρόνια.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και πάλι οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς όπως διαπιστώθηκε, άνδρες και γυναίκες έχουν περισσότερη ισότιμη μεταχείριση στον εργασιακό τομέα στην Ισλανδία και ακολουθεί η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στον «πάτο» της λίστας βρίσκονται η Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Υεμένη εμφανίζουν το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανάμεσα στις χώρες που εξετάσθηκαν.

Ανάμεσα στις πρώτες 20 παγκόσμιες οικονομίες, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη μισθολογική ισότητα έχει η Γαλλία, που βρίσκεται στην 12η θέση, ακολουθούμενη από τη Γερμανία στην 14η θέση και τη Βρετανία στην 15η, τον Καναδά στην 16η και τη Νότια Αφρική στη 19η.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εμφανίζουν καθοδική πορεία πέφτοντας δύο θέσεις στην κατάταξη και φθάνοντας στην 51η με την έκθεση να αποδίδει το φαινόμενο κυρίως «στη μείωση ισότιμων θέσεων σε υπουργικό επίπεδο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.