Ειδησεογραφικό site

Εξαφανίστηκαν από το κρατικό ΑΠΕ τα «ενοχλητικά» ευρήματα του Politico

181

Σε νέα «γκάφα»(;) που επιχειρήθηκε να διορθωθεί με «ορθή επανάληψη» υπέπεσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε αναδημοσίευση ρεπορτάζ του «Politico» αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

Οι συντάκτες το ΑΠΕ στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το κυβερνητικό αφήγημα περι εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αποσιώπησαν τα «ενοχλητικά» για τους ίδιους ευρήματα της έρευνας του γνωστού περιοδικού, τα οποία διαψεύδουν πολλές από τις καταγγελίες των ανώνυμων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» «Αικατερίνης Κελέση» κλπ

Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου φιλοξενείται απόσπασμα με δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού καθώς και μια αναφορά ότι σύμφωνα με ανώνυμες καταγγελίες δωροδοκήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία για να αυξηθεί η τιμή συγκεκριμένου φαρμάκου. Ωστόσο, το πρώτο κείμενο του ΑΠΕ απέφυγε να δημοσιεύσει το επίμαχο απόσπασμα της έρευνας του Politico που δείχνει ότι η τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου μειώθηκε. Ειδικότερα, το αυθεντικό δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρει: «Ο κ. Κομνηνός κατηγορήθηκε από έναν μάρτυρα ότι έθεσε την τιμή ενός φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2, του Galvus, στα 300 ευρώ το κουτί, αντί για 150. Ο κ. Κομνηνός, είπε στο Politico, σε τηλεφωνική επικοινωνία του από την Αθήνα, ότι μείωσε την τιμή του φαρμάκου κατά 20% το 2010, με αποτέλεσμα το κράτος να εξοικονομήσει 1 δισεκ. ευρώ. Είπε επίσης ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 με υπουργική απόφαση μειώθηκε η λιανική τιμή του Galvus κατά 38%, στα 41,14 ευρώ το κουτί, τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνην που επικαλούνται οι ανώνυμοι μάρτυρες. Από τη δημόσια βάση δεδομένων των τιμών των ελληνικών φαρμάκων επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα του κ. Κομνηνού. Δείχνει επίσης ότι η τιμή του φαρμάκου συνέχισε να πέφτει, υποχωρώντας στα 21,45 ευρώ στις 22 Φεβρουαρίου φέτος».

Η επίμαχη προσθήκη που στην πράξη έρχεται να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των καταθέσεων των ανώνυμων μαρτύρων και να «τσαλακώσει» τις κυβερνητικές επιδιώξεις έγινε μετά από τον κίνδυνο να υπάρξουν νομικές περιπέτειες για το ΑΠΕ.

Αναλυτικά, το διορθωμένο κείμενο έχει ως εξής: «

O K. Φρουζής είναι αντικείμενο έρευνας από την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το αν η Novartis παραβίασε τις αμερικανικές πρακτικές σχετικά με τη διαφθορά, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico σε μακροσκελέστατο ρεπορτάζ της για το υπό διερεύνηση ομώνυμο σκάνδαλο.

Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα ενδέχεται να περιστραφούν γύρω από τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που κατηγορούν σημαντικούς πολιτικούς της χώρας ότι χρηματίζονταν από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, εκτιμά σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico. Οι τρεις καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν μέρος της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα για το αν η Novartis δωροδοκούσε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για να αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας. Η δικαστική έρευνα αφορά δέκα πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί. Σχεδόν όλοι όσοι ερευνώνται είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν οι εισαγγελείς καταφέρουν να ασκήσουν διώξεις εναντίον ενός πρώην πρωθυπουργού ή άλλων ανώτερων αξιωματούχων, αυτό θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αντιπολίτευση», σχολίασε η Μαρία Γαβουνέλη επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο Politico. «Όμως αν δεν ασκηθούν διώξεις η νυν κυβέρνηση θα χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της», πρόσθεσε.

Ο πρώην γγ Εμπορίου Στ. Κομνηνός για τιμές των φαρμάκων

«Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των κατηγορούμενων, όμως σίγουρα υπάρχει πολιτική ατζέντα στα όσα αναφέρονται ότι περιέχονται σε αυτές τις μαρτυρίες», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Κομνηνός, πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Κομνηνός δεν είναι μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, όμως το όνομά του εμφανίζεται σε μία από τις ανώνυμες καταθέσεις, που περιήλθε στην κατοχή του Politico. Σε αυτή κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα από τη Novartis, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Κομνηνός κατηγορήθηκε από έναν μάρτυρα ότι έθεσε την τιμή ενός φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2, του Galvus, στα 300 ευρώ το κουτί, αντί για 150. Ο κ. Κομνηνός, είπε στο Politico, σε τηλεφωνική επικοινωνία του από την Αθήνα, ότι μείωσε την τιμή του φαρμάκου κατά 20% το 2010, με αποτέλεσμα το κράτος να εξοικονομήσει 1 δισεκ. ευρώ. Είπε επίσης ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 με υπουργική απόφαση μειώθηκε η λιανική τιμή του Galvus κατά 38%, στα 41,14 ευρώ το κουτί, τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνην που επικαλούνται οι ανώνυμοι μάρτυρες.

Από τη δημόσια βάση δεδομένων των τιμών των ελληνικών φαρμάκων επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα του κ. Κομνηνού. Δείχνει επίσης ότι η τιμή του φαρμάκου συνέχισε να πέφτει, υποχωρώντας στα 21,45 ευηρώ στις 22 Φεβρουαρίου φέτος.

«Συνεργάστηκα με την (τότε) υπουργό Λούκα Κατσέλη για τη συνολική μείωση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Κομνηνός.

Οι καταθέσεις, που έγιναν ενόρκως, περιέχουν και άλλες παρόμοιες καταγγελίες για κυβερνητικούς αξιωματούχους που δέχθηκαν χρήματα. Προς το παρόν δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στην υπόθεση Novartis, όμως δύο αξιωματούχοι από το γραφείο της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη δήλωσαν στο Politico ότι αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Εκπρόσωπος της Τουλουπάκη εξήγησε στο Politico ότι το γραφείο της διεξάγει ακόμη τις προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες, ενώ συνεργάζεται με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να συγκεντρώσει στοιχεία για τυχόν χρήματα που εστάλησαν στο εξωτερικό για ξέπλυμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής ερευνάται επίσης και από το FBI, το οποίο παρέδωσε στοιχεία στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Politico και για την οποία ενημερώθηκε το ελληνικό Κοινοβούλιο, το FBI έχει εντοπίσει στοιχεία ότι η Novartis δωροδοκούσε γιατρούς οι οποίοι συνταγογραφούσαν τα φάρμακα της εταιρείας και κατέστρεφαν τα στοιχεία για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους από την ελληνική ρυθμιστική αρχή.

Η έκθεση του FBI αναφέρει επίσης ότι ο Φρουζής χρησιμοποίησε μια σειρά από ελληνικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να ξεπλύνει χρήματα και να δωροδοκήσει γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα να του προσφέρουν πρόσβαση στα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης.

Η Novartis αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες των τριών ανώνυμων μαρτύρων, αλλά και την έκθεση του FBI. Ο Πολ Μπάρετ, επικεφαλής επικοινωνιών της εταιρείας, δήλωσε: «Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις καταγγελίες», ενώ πρόσθεσε ότι η Novartis συνεργάζεται με τις τοπικές και τις ξένες αρχές.

«Παράλληλα διεξάγουμε τη δική μας ευρεία εσωτερική έρευνα», τόνισε. «Αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε παρατυπία, θα λάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.