Ειδησεογραφικό site

Δήμαρχοι των νησιών του Αν. Αιγαίου κατά της κυβέρνησης: «Μας θυσιάσατε για να έχετε την ησυχία σας»

227

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική εξαπολύουν οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν σχεδόν αποκλειστικά επιβαρυνθεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Οι δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών. Επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν οι νησιώτες προς τους πρόσφυγες αλλά στη συνέχεια τούς εγκατέλειψε μετατρέποντας τα νησιά σε τεράστια hot spots για κατοίκους και μετανάστες. «Μας θυσίασαν για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους», «Εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός», «η κυβέρνηση μετέφερε το Μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες» είναι ορισμένες από τις καταγγελίες των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών των πέντε νησιών στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης  που γίνεται παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν με κοινό αίτημα για μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και για την επαναπροώθηση των παράνομων στην Τουρκία όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
ΓΑΛΗΝΟΣ: ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ
«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Φανταστείτε έναν αθλητή άρσης βαρών που κρατά τα βάρη και οι κριτές του ζητούν να τα σηκώσει πιο ψηλά. Κάποια στιγμή το βάρος θα τον λυγίσει και θα τον καταπλακώσει. Αυτό βιώνουν οι κοινωνίες μας. Το μαρτύριο της σταγόνας. Το ποτήρι ξεχείλισε. Οι καταστάσεις είναι μη διαχειρίσιμες και επικίνδυνες» επεσήμανε εισαγωγικά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και πρόσθεσε: «Κατηγορούμαστε ότι δεν αφήνουμε τους πρόσφυγες να πάνε σε ξενοδοχεία ενώ γνωρίζετε, κ. υπουργέ, τις προσπάθειές μας. Δεχόμαστε υποσχέσεις, συμβουλές, συζητήσεις ερμηνείες αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Δυστυχώς, είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι σε όλο το πρόβλημα που διαχειριζόμαστε αλλά και απέναντι στις κοινωνίες που έχασαν την ψυχραιμία τους».

«Όταν σηκώσαμε το βάρος και άλλαξε η εικόνα της χώρας πηγαίνοντας στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ικανότητας διαχείρισης κρίσης σας έλεγα ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές, εμείς που πέφταμε στη θάλασσα για να σώσουμε τους ανθρώπους. Αυτή η στιγμή έφτασε και κατηγορούμαστε» επεσήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Γαληνός και συμπλήρωσε: «Εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός. Σας προειδοποίησα ότι θα φθάσουμε σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν την περίοδο που θα μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα, δηλαδή όταν υπογράφηκε η συμφωνία και οι ροές είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Είμαστε σε ιδιότυπο εκβιασμό. Μας φορτώνετε το πρόβλημα με αυτή τη συμφωνία που μπορεί να λειτουργήσει αν βελτιωθεί».

ΒΟΥΡΝΟΥΣ: ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

 

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς είπε πως «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά ευθύνεται η ασκούμενη πολιτική. Είναι πολύ κακές οι συνθήκες στο κέντρο υποδοχής. Το κέντρο έγινε σε χώρο που ο Δήμος παραχώρησε εγκαίρως στο Υπουργείο. Όμως οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και επί 1,5 χρόνο πηγαίνουν όλο και χειρότερα. Σήμερα φιλοξενούνται 2.000 άνθρωποι σε ένα κέντρο που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 800 ατόμων» και πρόσθεσε «Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ξανά να μπαινοβγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί σε χωράφια και θερμοκήπια για να φάνε. Έχουν μπει και σε σπίτια. Η μη αποτελεσματική πολιτική ευθύνεται για την κατάσταση και για την εξαγωγή του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες». Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να στήσει φράχτες και χρησιμοποιεί ως φράχτη το νερό γι’ αυτό και εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Με αυτό αντιμετώπιζε μια τεράστια πολιτική διάσταση. Όμως με αυτή την πρακτική εγκλωβίζουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Η συμπεριφορά που αναπτύσσεται στους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του περιορισμού τους δημιουργεί αντιδράσεις που είναι μεγάλες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε διέξοδο. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εφαρμόζεται μισή. Γιατί δεν εφαρμόζεται και το υπόλοιπο κομμάτι που είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία; Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επαναπροώθηση στην Τουρκία για να επανέλθει η κανονικότητα στις τοπικές κοινωνίες».

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΒΑΡΟΣ

 

Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, επεσήμανε ότι το νησί έχει δεχθεί «αβάσταχτο βάρος. Η υπαρξιακή δήλωση ότι είμαστε Έλληνες και υπερτερεί η ανθρωπιστική διάσταση κινδυνεύει να χαθεί και να επιβεβαιώσει ξενοφοβικές χώρες». Ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε δε μια σειρά παρεμβάσεων που, όπως είπε, «απαιτούν υψηλή πολιτική βούληση και διαπραγμάτευση. Αναθεώρηση Συνθήκης Δουβλίνου, τροποποίηση κανονισμού για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ώστε να μπορούν να παρέμβουν οι Δήμοι και όχι μόνο ΜΚΟ κ.ά.».

Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε: «Σηκώσαμε και σηκώνουμε όλο το βάρος. Είμαι κάθετα αντίθετος στο μοντέλο διαχείρισης Μεταναστευτικού που είχε σαφή στόχευση να εγκλωβίσει όλους τους ανθρώπους στα νησιά» και πρόσθεσε «οι κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος τον Αύγουστο του 2015 όταν επισκέφθηκαν την Κω είπαν, παρουσιάζοντας το αρχικό σχέδιο, πως στα νησιά θα γίνουν μόνο κέντρα υποδοχής και τα hot spots θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τι άλλαξε; Γιατί πήγαμε σε ακραίο παραλογισμό με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική ανάπτυξη των νησιών; Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν». «Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία, κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής» επεσήμανε ο κ. Κυρίτσης.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Κόλλιας, δήμαρχος Λέρου, τόνισε πως «δυστυχώς, στο νησί μας, παρά τις υποσχέσεις που είχαμε πάρει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν έως 72 ώρες, έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.