Ειδησεογραφικό site

Εκρηκτική η κατάσταση στις Βρυξέλλες: «Ισπανικό εμφύλιο» προκάλεσε ο Πουτζδεμόν

62

Εκρηκτική είναι η κατάσταση μέσα και έξω από το κέντρο τύπου των Βρυξελλών Club Press, απέναντι από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου μιλούσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ακριβώς έξω από το κτήριο έχει συγκεντρωθεί πέρα από δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη, μεγάλος αριθμός Ισπανών που ζουν στις Βρυξέλλες για να στηρίξει ή να προπηλακίσει τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ανάμικτες Καταλανικές και Ισπανικές σημαίες μαζί με συνθήματα των υποστηρικτών της κάθε πλευράς, δείχνουν το ρήγμα που δημιουργείται στην Ισπανική κοινωνία, ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Τι λένε οι Καταλανοί

Μιλώντας με τους Ισπανούς που συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο τύπου, προξενεί ενδιαφέρον η διάσταση των απόψεων ανάμεσα και στους ίδιους τους Καταλανούς.

Η Μαρία από την Καταλονία μας είπε πως είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και του Πουτζδεμόν, αιτιολογώντας πως πρόκειται για μια δημοκρατική επιλογή του λαού της Καταλονίας η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Παράλληλα τόνισε πως ο Πουτζδεμόν ουδέποτε έκρυψε την πρόθεση του για ανεξαρτησία και στις επόμενες εκλογές θα τον ξαναψηφίσει λέγοντας πως συνεχίζει να την εκπροσωπεί ως Πρωθυπουργός της.

Από την άλλη πλευρά ο Χόρχε, επίσης από την Καταλονία λέει πως το θέμα δεν είναι αν κάποιος είναι Καταλανός ή Ισπανός, εδώ έχουμε να κάνουμε με την ενότητα της Ισπανίας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν τέλει, οι οπαδοί της αυτονομίας δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση που νομίζουν πως έχουν. Για τον Χόρχε το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει λόγος να οικοδομούμε νέα τείχη στην Ευρώπη και ελπίζει ο Πουτζδεμόν να μην μπορεί να συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές, λόγω των εγκλημάτων του.

Ασφυκτικές καταστάσεις στο κέντρο τύπου

Την ίδια στιγμή, μέσα στο κέντρο τύπου, ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη είχε κατακλύσει τις αίθουσες, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα αίματα σχεδόν άναψαν καθώς χειριστές κάμερας και δημοσιογράφοι ανταγωνίζονταν για να βρεθούν όσο πιο κοντά γίνεται στον πρώην Καταλανό  Πρωθυπουργό. Οι μεν για ένα καλό πλάνο, οι δε για μια ερώτηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.