Ειδησεογραφικό site

Εκπτώσεις στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτο εργαζόμενο μόνο εάν προσληφθεί

269

Σας έχουν επιβάλλει οι επιθεωρητές εργασίας ή ο Ε.Φ.Κ.Α πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρησή σας;  Τότε έχετε την εξής επιλογή: Ή πληρώνετε σε 27 ημέρες  εξ ολοκλήρου το πρόστιμο ή θα έχετε κλιμακωτή έκπτωση σε αυτό εάν εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος προσλάβετε τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης διάρκειας ή ενός τριμήνου ή ενός εξαμήνου ή ενός έτους.

Αυτό είναι το μήνυμα προς τους εργοδότες-επιχειρηματίες που στέλνει το υπουργείο Εργασίας μέσω της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε εφαρμογή σχετικού νόμου.

Με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που καθιερώνει η υπουργική απόφαση επιδιώκεται να υποχρεωθούν οι  εργοδότες να επιλέξουν τη δεύτερη και ευνοϊκότερη λύση για αυτούς αλλά και για τους αδήλωτους εργαζόμενους στην επιχείρηση, η οποία είναι η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου και η έκπτωση έως και 71% του πρόστιμου των 10.500 ευρώ.

Ετσι εάν ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί  για ένα τρίμηνο το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται για τον εργοδότη στις 7.000 ευρώ.

Αν η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου είναι 6μηνης διάρκειας το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στις 5.000 ευρώ κι αν η πρόσληψη είναι ενός έτους στις 3.000 ευρώ.

Στην ίδια υπουργική απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού ανασφάλιστου εργαζόμενου  ο εργοδότης καλείται εκτός από το πρόστιμο των 10.500 ευρώ να τον ασφαλίσει και να πληρώσει εισφορές για ένα τρίμηνο καθώς συμπεραίνεται ότι τον απασχολούσε αδήλωτο στην επιχείρηση τουλάχιστον για ένα τρίμηνο πριν.

Η επιβολή εισφορών ορίζεται σε επίπεδο κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου και  δεν εφαρμόζεται μόνον εφόσον ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος  αποδείξουν διαφορετικά.

Τέλος, η υπουργική απόφαση για την αδήλωτη εργασία προβλέπει «καμπάνες» για όσους εργοδότες υποτροπιάζουν, δηλαδή εντοπιστούν για δεύτερη και τρίτη φορά να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ στην περίπτωση αυτή προσαυξάνεται κατά 200%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.