Ειδησεογραφικό site

Εκλογομαγειρέματα στην Αττική!

86

 

 

 

 

Του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη

Η επόμενη υποκλοπή της βούλησης των πολιτών εξετάζεται λεπτομερώς από τα συνεργία Σκουρλέτη και Μαξίμου. Πρόκειται για την αλλαγή της Β Αθηνών σε μικρότερα κομμάτια, τέτοια που να δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια εκλογική επικράτηση ή σωτηρία στις εκλογές του 2019, που κατά τον αρμόδιο υπουργό θα γίνουν ταυτόχρονα με τις δημοτικές. Κάτι να σώσουν τέλος πάντων.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι εκλογικοί νόμοι είναι καλπονοθευτικοί. Και οι αυτοδιοικητικοί, επίσης. Έτσι, είναι προσβολή στη νοημοσύνη να βγαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως τώρα ο κ. Σκουρλέτης, και να επαίρονται ότι κάνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο για να φέρουν περισσότερη δημοκρατία και αξιοκρατία στην ψήφο των πολιτών. Νομίζουν ότι απευθύνονται ή απευθύνονται σε ανοϊκούς.

Τρανό παράδειγμα της παράνοιας στην εκλογομαγειρία είναι η τωρινή πρόταση μία από τις έδρες της Δυτικής Αττικής να πάει στην… Αχαϊα!

Η β Αθηνών είναι μια πικρή ιστορία, όπου εκλέγονται οι περίπου 73 από τους 300 βουλευτές! Το ένα τέταρτο! Όχι με βάση τον πληθυσμό. Αλλά με βάση κάθε φορά την κατάτμηση που κάνει η κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τα ποσοστά που βλέπει ή ελπίζει να πάρει!

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση, που προτείνει να κοπούν οι δήμοι της Αθήνας έτσι που να ισορροπούνται οι απώλειες από «αστικές περιοχές» βάζοντάς τες μαζί με «εργατικές περιοχές»! Προφανώς οι εκλογομάγειροι της κυβέρνησης δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι τα πιο φτωχά στρώματα υποφέρουν περισσότερο από την πολιτική τους και ότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν η μεσαία τάξη που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ! Κι εδώ ανίκανοι!

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Σκουρλέτη, λοιπόν, το κυρίαρχο σενάριο είναι να κοπούν οι περιοχές της Αθήνας ως εξής:

Κόψιμο της Β Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: Βόρεια, Νότια, Δυτική. Η Βόρεια θα βγάζει 15 βουλευτές στους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν Ιωνίας, Παπάγου, Χολαργού, Πεντέλης, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Φιλοθέης, Ψυχικού, Χαλανδρίου.

Η Νότια Περιφέρεια θα βγάζει 18 βουλευτές στους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης, Υμηττού, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Η Δυτική περιφέρεια θα βγάζει 11 έδρες στους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Η Α Αθήνας παραμένει ως έχει και εκλέγει 14 βουλευτές.

Το υπόλοιπο Αττικής, εκλέγει 15 βουλευτές και χωρίζεται σύμφωνα με το νέο σχέδιο σε Ανατολική και Δυτική Αττική, όπως χωρίζονται οι δήμοι στην Περιφέρεια. Δέκα βουλευτές θα εκλέγονται την Ανατολική, 4 στην Δυτική και ένας στην… Αχαΐα!

Στο σχέδιο συγκλίνει και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο καλείται από την κυβέρνηση να συμφωνήσει και στην εφαρμογή της απλής αναλογικής νωρίτερα από τις μεθεπόμενες εκλογές. Δηλαδή, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι κι αν γίνει, ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ! Ποιο είναι το ζητούμενο; Να μην κάνει η ΝΔ κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και όποιον άλλον ήθελε προστρέξει.

Η κατάτμηση της Β Αθήνας, που ακούγεται λογικότατη αν προταθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εκλογική εξισορρόπηση των ψηφοφόρων (καμιά τέτοια κυβέρνηση μέχρι σήμερα) , προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σπέρνει την όξυνση και την πόλωση σε περισσότερες εκλογικές εστίες.

Αυτό το σχέδιο δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα, αντί να χάσει τη Β Αθήνας, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, να διασωθεί σε κάποια από τις νέες κατατμημένες περιφέρειές της. Αλλά, και στο Κίνημα Αλλαγής να μετριάσει τις απώλειές του.

Εκλογομαγειρείον «εδώ η ωραία αριστερά». Περάστε κόσμε. Σανός α λα γκρέκα. Και όσοι κάνουν το λάθος να πούν «κι άλλοι τα ίδια έκαναν», η απάντηση είναι μονίμως η ίδια: Αυτοί υποτίθεται ότι δεν ήρθαν για να κάνουν ό,τι κι οι άλλοι. Υποτίθεται.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.