Ειδησεογραφικό site

Εκλογικός νόμος: Ο πήχης ψηλά – Οι ψήφοι χαμηλά

36

Με τα «ναι» να περιορίζονται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων η κυβέρνηση αναζητά ανοιχτά πλέον τη στήριξη της ΧΑ, του ΚΚΕ, των ανεξάρτητων βουλευτών και πιθανών αποστατών από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η μόνη καλή είδηση μέχρι στιγμής για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το «ναι» του Θανάση Θεοχαρόπουλου, σύμφωνα με την απόφαση της ΔΗΜΑΡ με βάση την πάγια θέση της ανανεωτικής αριστεράς για την απλή αναλογική.

Εξέλιξη που έγινε δεκτή με ψυχραιμία από τη Χαριλάου Τρικούπη, που αναγνώρισε στην Αγίου Κωνσταντίνου το δικαίωμα της επιλογής με βάση την πολιτική της αυτονομία, την οποία και διατηρεί στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπάρχουν όμως και στελέχη, όπως ο Δημήτρης Καρύδης, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, επισημαίνοντας την απόφαση της πρόσφατης συνδιάσκεψης για συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απόφαση που στήριξε και η ΔΗΜΑΡ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Λεβέντης και Θεοχαρόπουλος όμως μόλις που «κάνουν» 163. Είναι προφανές ότι ο στόχος των 200 είναι ακόμη μακριά και η κυβέρνηση χρειάζεται και το ΚΚΕ και τη ΧΑ, αλλά και επιπλέον ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και πιθανούς αποστάτες από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κάνει τις εκλογές με απλή αναλογική θα αποτύχει. «Απλά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την αγωνία του και ότι ήδη αισθάνεται δεύτερος» επισήμανε στο protothema.gr συνεργάτης τουΚυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσε και χθες το «όχι» στις αποσπασματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, θέση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το ενιαίο συντονιστικό κέντρο του Κινήματος, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της ΚΟ, οι ευρωβουλευτές της Ελιάς και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου.

Το «όχι» στην κίνηση τακτικής του πρωθυπουργού αποτελεί ένα ακόμη βήμα συνεργασίας με το Ποτάμι, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δημόσια δήλωση από την επίσημη θέση του Σταύρου Θεοδωράκη πως η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.