Ειδησεογραφικό site

Eκλογικό βέρτιγκο για τη Μέρκελ

2.912
Της Μαλένας Παππά 

Οι κάτοικοι του νευραλγικού για την Γερμανική οικονομία, ομοσπονδιακού κρατιδίου της Έσσης, ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και το αποτέλεσμα αναμένεται να επιφέρει βέρτιγκο στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στην Γερμανία θα αποτελέσει μία ακόμη δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, ο οποίος δεν παύει να δέχεται “χτυπήματα”.
Την προπερασμένη εβδομάδα οι εκλογές της Βαυαρίας εξελίχθηκαν σε θρίλερ για την γερμανική κυβέρνηση καθώς το αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υπέστη βίαιες απώλειες στις κάλπες. Το CSU έχασε για πρώτη φορά στην ιστορία του την αυτοδυναμία του και αναγκάστηκε να αναζητήσει εταίρους για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στο Μόναχο.
Βαρύ ήταν το πλήγμα και για τους Σοσιαλδημοκράτες, επίσης κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, οι οποίοι κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους καταλήγοντας με μονοψήφιο ποσοστό.
Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε το κόμμα των Πρασίνων που ήταν και ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης, αφού κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του αγγίζοντας το 18%. Την τρίτη θέση κατέλαβαν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», ένα τοπικό συντηρητικό πολιτικό κίνημα με ήδη ισχυρή παρουσία στην Βουλή του Μονάχου. Μεγάλη ήταν και η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπήκε για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό άνω του 10%.
Δημοσκοπήσεις
Νέο κύμα ψυχρολουσίας για την Γερμανίδα καγκελάριο φέρνουν οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στην Έσση, που θέλουν το CDU να πέφτει από το 38,3% στις εκλογές του 2013, στο 27%, τη στιγμή που βλέπουν σημαντική άνοδο το ακροδεξιό κόμμα AfD και οι Αριστεροί Πράσινοι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα θα είναι οι Πράσινοι με 21%, τρίτο το  AfD με 15%, τέταρτο το SPD με 14% ενώ οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) και το κόμμα της Αριστεράς, «Die Linke», συγκεντρώνουν από 9%.
Εάν το AfD μπει στο κοινοβούλιο της Έσσης, θα εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια.  Αποσπώντας ψήφους κυρίως από το CDU, το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που έπειτα από δεκαετίες μπήκε στην Μπούντεσταγκ με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών  από τη στάση της Μέρκελ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Όσο για τους “πολύπαθους” Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που στις εκλογές της Βαυαρίας είδαν το ποσοστό τους να υποδιπλασιάζεται, οι εκλογές της Έσσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Εάν το SPD υποστεί βαριά ήττα και στην Έσση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με ακόμη εντονότερες πιέσεις για να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Εξέλιξη που θα άφηνε την καγκελάριο μετέωρη με μια κυβέρνηση μειοψηφίας και θα ενέτεινε την “ανάγκη” προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Το κρατίδιο της Έσσης, όπου βρίσκεται και η οικονομική μητρόπολη, Φρανκφούρτη, συγκυβερνάται από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους υπό τον πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ του CDU. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αυτή η “συμμαχία” είναι  πιθανό να κλονιστεί αναγκάζοντας τον 66χρονο Μπουφιέ να επιδιώξει μια άβολη σύμπραξη με τους Πράσινους και τους «Ελεύθερους Δημοκράτες». Εναλλακτικά θα μπορούσε να σχηματιστεί μια τρικομματική συμμαχία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης CDU-Πρασίνων στην Έσση υπό τον Μπουφιέ όμως, θα ήγειρε περαιτέρω αμφιβολίες για το εάν η καγκελάριος θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά και να παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για κούρσα εντός του CDU με σκοπό την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος μετά την αποχώρηση της Μέρκελ. Στους επίδοξους αντικαταστάτες της συγκαταλέγονται πρόσωπα προσκείμενα στο Κέντρο αλλά και άλλα που επιδιώκουν στροφή προς τα δεξιά.
Αναμφίβολα, η αβεβαιότητα γύρω από τη διαδοχή της Μέρκελ  και ιδίως σε περίπτωση ξαφνικής απώλειας της εξουσίας, αποτελεί ένα από τα  μεγαλύτερα προβλήματα του CDU.
Μία πιθανή υποψηφία για τη διαδοχή της Καγκελαρίου, είναι η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, την οποία ορισμένα ΜΜΕ αποκαλούν «μίνι-Μέρκελ», ωστόσο πολλοί δεν την θεωρούν ακόμη έτοιμη για την καγκελαρία δεδομένου ότι βρέθηκε στο Βερολίνο μόλις τους τελευταίους 9 μήνες.
Αν και η Μέρκελ εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα πολιτικά πρόσωπα της Γερμανίας, δυσκολεύεται να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματός της μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή της μεταπολεμικά.
Μετά από τέσσερις μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων κατάφερε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, και πάλι με τους Σοσιαλδημοκράτες αν και αρχικά προσπάθησε να το αποφύγει. Ακολούθησε μία πορεία στρωμένη με… νάρκες γεγονός που έπληξε την εικόνα όλων των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού.

Η Μέρκελ η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του CDU τα τελευταία 18 χρόνια και στο τιμόνι της καγκελαρίας 13, δεν μένει αλώβητη από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχεται η ΕΕ, από το Βrexit, την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, το μεταναστευτικό και τις συχνές διαμάχες με τις ΗΠΑ για σειρά καίριων ζητημάτων, εξελίξεις που προδιαγράφουν αβέβαιο το πολιτικό της μέλλον.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.