Ειδησεογραφικό site

Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος – «Ξεχάστε τις» απάντησε ο Τσίπρας: Ο «πόλεμος» στη Βουλή για τη διαπλοκή

60

 

Η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στη Βουλή με αιχμή τα θέματα της διαπλοκής, έδωσε την ευκαιρία για μία νέα καταγραφή των τάσεων που έχουν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και των στρατηγικών που ακολουθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Έδωσε εν ολίγοις μία γεύση από τα… προσεχώς, αφού αποκάλυψε προθέσεις και επιλογές των κομμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία. Κυρίαρχα συμπεράσματα είναι ότι η πολιτική της έντασης και της όξυνσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ιδίως όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία με τους δανειστές, είναι σταθερή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, με ανάλογη απάντηση πλέον και από σύσσωμη την αντιπολίτευση πλέον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση «η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο», «πέταξε το γάντι» των εκλογών στον πρωθυπουργό κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή η οποία σημαδεύτηκε από το γενικευμένο σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβέρνηση από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αιφνιδιασμένος, μάλλον, από την επιθετικότητα του αρχηγού της ΝΔ, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, που με διαφορετικά επιχειρήματα ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε με εμφανή αμηχανία στη σφοδρή και εφ΄ όλης της ύλης κριτική που δέχθηκε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Ξεχάστε τις εκλογές για να μην είστε ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε μια ανάλογη «ατάκα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος νωρίτερα τού είχε πει: «Σύντομα θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα». Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
Δεν είπε ονόματα

Τόσο στο ζήτημα των εκλογών, όσο και ευρύτερα στις καταγγελίες που διατύπωσε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως και για την απόπειρα δημιουργίας κομματικού κράτους –με αναφορές στον σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκο Καρανίκα-, η γενική εντύπωση από την πολύωρη συζήτηση που έληξε μετά τις τρεις τα ξημερώματα ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε κατά κράτος στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων έναντι του πρωθυπουργού, ο οποίος κινήθηκε πολύ προβλέψιμα και στο γνωστό μοτίβο των επικρίσεων του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Το μόνο «νέο» που προσκόμισε ήταν η απαρίθμηση 13 νομοθετικών παρεμβάσεων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε ως παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν τις κατήργησε η κυβέρνησή του και υποσχόμενος ότι προτίθεται να το πράξει προσεχώς.

Έκανε, μάλιστα, αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε και πάλι να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, με εξαίρεση τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, που τον κατονόμασε επανειλημμένα, και τις υπαινικτικές παραπομπές στον εκδότη του Βήματος και των Νέων, χωρίς, όμως για τον τελευταίο να μπορέσει να εξηγήσει, αν και προκλήθηκε επανειλημμένα από την αντιπολίτευση, τη σκοπιμότητα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε μαζί του και οι οποίες είχαν μέχρι πρότινος κρατηθεί μυστικές.

«Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις μυστικές σας συναντήσεις. Πλην της γνωστής πλέον γάτας κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί ο “πολέμιος της διαπλοκής” συναντιέται μυστικά με έναν “βαρόνο της διαπλοκής” για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια; Και γιατί χρειάστηκαν τέσσερις συναντήσεις για να πείτε ένα… “υπερήφανο όχι”. Ή μήπως το “όχι” ήταν τελικά “ναι”, όπως το δημοψήφισμα; Δεν με ενδιαφέρει τι δώσατε και τι πήρατε σε αυτές τις μυστικές συζητήσεις. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι μπήκατε σε παζάρια».

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως όταν o Τσίπρας είπε ειρωνικά προς τον κ. Μητσοτάκη να μη ζητάει εκλογές γιατί το κόμμα του θα χάσει για τέταρτη φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στην πρόκληση, λέγοντας: «Αν τολμάτε οδηγείστε τη χώρα στις εκλογές για να δούμε αν η τέταρτη φορά θα είναι όσο τυχερή ήταν η τέταρτη συνάντηση που είχατε με τον κ. Ψυχάρη».

Μάλιστα σε κάποιο σημείο προκλήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα όταν ο πρώτος υποστήριξε πως ενας εκ των 3 υπόδικων για την υπόθεση των εκβιασμών ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Θυμάμαι ότι στην παρέα των 3 εκβιαστών ήταν και ένας δικός σας στενός συνεργάτης αλλά δεν είδα διαρροή δικών του συνομιλιών» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προκαλέσει την έκρηξη του κ. Τσίπρα ο οποίος όρθιος απαίτησε την ανάκληση της φράσης.

Εξεταστική για τα δάνεια ή για τον Βαρουφάκη; Η κόντρα για τον Καρανίκα και οι λίστες

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τη συζήτηση στη Βουλή: Προσδοκά κέρδη, αλλά μετράει και πληγές
Πήγε στη Βουλή να εκθέσει την αντιπολίτευση με «ονόματα» και «διευθύνσεις», σε μία προσπάθεια να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή και να ορθώσει ένα ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στην ΝΔ, ώστε να της προκαλεί διαρκώς φθορά και να την έχει μονίμως εκτεθειμένη. Από την επτάωρη συζήτηση και την σφοδρή σύγκρουση με σύσσωμη την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προσδοκά μεν ότι θα έχει οφέλη και δείχνει ικανοποιημένη κυρίως από την εκτίμησή της ότι ο Α. Τσίπρας κατόρθωσε να εκθέσει προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα μετράει και πληγές, αφού είδε να εκτοξεύονται εναντίον της κατηγορίες για «νεοδιαπλοκή», διανθισμένες μάλιστα με… «ονόματα και διευθύνσεις».

Κυβερνητικά στελέχη έδειχναν ικανοποιημένα μετά τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς θεωρούσαν ότι έγινε σαφής η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση, που διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα και το παλιό κομματικό σύστημα, αλλά κυρίως, εκτιμούσαν, φάνηκε η διαφορά ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη. Για τον πρόεδρο της ΝΔ το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι εκτέθηκε, αφού έδειξε «ένοχη σιωπή» και ότι είναι «δέσμιος του συστήματος διαπλοκής και εξουσίας που απομύζησε τη χώρα επί δεκαετίες και γιγαντώθηκε κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν βρήκε λέξη να απαντήσει στις ευθείες προκλήσεις του Αλ. Τσίπρα περί εμπλοκής στελεχών του κόμματός του, ακόμη και της πρώην ηγεσίας του, είτε σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς είτε σε σειρά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Δεν είπε κουβέντα για Παπασταύρου, λίστα Λαγκάρντ και Μπόργιανς, Siemens και θαλασσοδάνεια των κομμάτων».

Χρεώνουν δε στον αρχηγό της ΝΔ «γκάφα για την υπόθεση της συμφωνίας ΝΕΡΙΤ – Μαυρίκου», την οποία «υπέγραψε εκ μέρους του τότε σχήματος της δημόσιας τηλεόρασης άνθρωπος της προηγούμενης κυβέρνησης». Επιπλέον χρεώνουν στον κ. Μητσοτάκη ότι εκτέθηκε «αναμασώντας πρωτοσέλιδα της διαπλοκής σε πολλά σημεία της ομιλίας του» και θεωρούν ότι ήταν απαράδεκτη και συκοφαντική η κατηγορία που εκτόξευσε εναντίον του κ. Τσίπρα ότι στο κύκλωμα των δημοσιογράφων, κατηγορούμενων ως εκβιαστών, υπάρχει και συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή, λένε στην κυβέρνηση, περιγράφηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, με κύριες την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, την εξέταση όλων των δικογραφιών που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS.

Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο και γίνεται μία ιδιόμορφη «καταμέτρηση» και των ζημιών που επέφερε η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική επίθεση: Για πρώτη φορά ακούστηκαν ονόματα και μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση και περιγράφηκαν προνομιακές σχέσεις, που αποτυπώθηκαν ως «νεοδιαπλοκή». Για μία ακόμη φορά επίσης ο πρωθυπουργός είδε και άκουσε να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε στενούς του συνεργάτες, όπως στον κ. Καρανίκα, κάτι που τον ώθησε να απαντήσει με οργισμένο τρόπο και να δικαιολογήσει και πάλι τις επιλογές στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σύγκρουση επί των θεμάτων της διαπλοκής θα γίνεται όλο και πιο «άγρια», εξαιτίας του γεγονότος ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά της να πατάξει το σύστημα της διαφθοράς.

Κατά τα λοιπά η χθεσινή βραδιά είχε πλήθος στιγμών που… ξεχώρισαν
– Η κόντρα Βενιζέλου-Καμμένου

– Το σκίτσο του Αρκά που έδειξε ο Κυριάκος στον Τσίπρα

– Η ομιλία Παπαγγελόπουλου

– Γύρω χαμός και στην μέση ο Φίλης κοιμάται!

– Ο Κατρούγκαλος και «Η χρησιμότητα του άχρηστου»

– Βούτσης προς βουλευτές: Που βρίσκετε την όρεξη τέτοια ώρα;

– Δείτε και το γλέντι που έγινε στα social media

Τα σχόλια είναι κλειστά.