Ειδησεογραφικό site

Εκλογές στον ορίζοντα: Παροχές, το μόνο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις κάλπες

3.012

Στο «μικροσκόπιο» των επιτελών σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου μπαίνουν οι μετρήσεις κοινής γνώμης καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στη διακεκαυμένη ζώνη του 2019 οπότε και θα στηθούν τριπλές κάλπες.

Αυτό που προβληματίζει κατά κύριο λόγο το πρωθυπουργικό επιτελείο από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας είναι «το κλίμα που διαμορφώνεται» με τη Νέα Δημοκρατία να προπορεύεται σε όλες τις μετρήσεις.

Κομματική πηγή μιλώντας στο Iefimerida επισημαίνει, ωστόσο, ότι η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα στις κρυφές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους (και ειδικότερα στις 4-5μονάδες και όχι 9 ή 14 μονάδες που δίνουν οι εταιρείες μετρήσεων). Εξ’ αυτού του λόγου η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα είναι ότι «προετοιμάζεται το έδαφος για μια μάχη που θα είναι στήθος με στήθος».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν -ακόμα και με τα υπάρχοντα ποσοστά- ότι η εκλογική μάχη είναι ανοιχτή και αποδίδουν το κλείσιμο της ψαλίδας -όπως λένε- στο ότι οι δημοσκόποι θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του 2015.

Κόστος στη Βόρεια Ελλάδα λόγω Μακεδονικού

Βαρύ πολιτικό κόστος επωμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρόλα αυτά, στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι υπάρχει συσπείρωση λόγω του Μακεδονικού που φέρνει κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. «Υπάρχουν στοιχεία αισθητά βελτιούμενα», σχολιάζουν.

Οι παροχές… πολιορκητικός κλοιός του ΣΥΡΙΖΑ

Προνομιακό πεδίο για τους κυβερνητικούς αποτελεί η οικονομία, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει συνειδητά το τελευταίο διάστημα να επικεντρώνει εκεί την πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η μεγαλύτερη ελευθερία άσκησης πολιτικής μετά τη λήξη της δανειακής σύμβασης «μεταφράζεται» στην πράξη με την νομοθέτηση θετικών μέτρων. Και σε συνδυασμό με τη μη περικοπή των συντάξεων και τις προσλήψεις που εξαγγέλλονται αποτελούν τα δυνατά «χαρτιά» του Μαξίμου δια των οποίων και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους και στις δημοσκοπήσεις.

Αγωνία για την ατζέντα της ασφάλειας

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός , τέλος, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στα θέματα της ανομίας και της ασφάλειας που είναι προνομιακά για τη Νέα Δημοκρατία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.