Ειδησεογραφικό site

Εκλογές ΝΔ: «Κλειδί» οι ψήφοι των ηττημένων

109

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Με πλούσιο παρασκήνιο, συμφωνίες για την επόμενη μέρα και μυστικά ραντεβού για ζύμωση και… προσηλυτισμό βουλευτών και στελεχών οδεύει η Νέα Δημοκρατία προς τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου για τον επόμενο αρχηγό της. Το αποτέλεσμα έχει πια ποσοστά και πολλά μετρήσιμα στοιχεία, με βασικό συστατικό εκείνο της απόρριψης από τον πρώτο γύρο τόσο του Απ. Τζιτζικώστα, ενός υποψηφίου που προκάλεσε θόρυβο, όσο και του Άδ. Γεωργιάδη. που κατέγραψε ένα ποσοστό σχεδόν όμοιο με εκείνο που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές Ντόρας-Σαμαρά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Βαγγέλης ή Κυριάκος; Η ακτινογραφία του αποτελέσματος δείχνει πολλά για εκείνους που ξέρουν βαθιά τον εσωτερικό κόσμο της ΝΔ και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι. καθώς δεν υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι.

Μεγάλο ζητούμενο είναι εάν θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες οι 400.000 και πλέον νεοδημοκράτες που γράφτηκαν στους καταλόγους, πλήρωσαν τρία ευρώ και περίμεναν ώρες στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι αναλυτές λένε ότι είναι αδύνατον να πάνε ξανά οι ίδιοι, στηριζόμενοι στο λογικό συμπέρασμα ότι οι σκληροί υποστηρικτές των υποψηφίων που δεν τα κατάφεραν (Τζιτζικώστας-Άδωνις) θα προτιμήσουν να απέχουν, εφόσον δεν θα θελήσουν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε κάποιον από τους δύο μονομάχους. Οι προβλέψεις όμως που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα κυρίως για εκλογικά αποτελέσματα έχουν πολλές φορές διαψευστεί, γι’ αυτό και στα επιτελεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφεύγουν να εκτιμήσουν τον αριθμό των ψηφοφόρων τη δεύτερη Κυριακή. Άλλωστε ακόμη και ο πιο αισιόδοξος νεοδημοκράτης δεν είχε πιστέψει ότι θα πήγαιναν στις κάλπες πάνω από 400.000 άτομα μετά από όσα έγιναν και κυρίως το φιάσκο με την προηγούμενη εταιρεία.

ΠΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο αριθμός των πραγματικών ψηφοφόρων πάντως παραμένει άγνωστος, αφού το αποτέλεσμα αφορά ποσοστά μόνο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και όχι όλων των ψήφων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ψηφοφορίες στις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές. Σε αυτό οφείλεται και το τελευταίο μέρος της καθυστέρησης, αφού οι εκπρόσωποι των υποψηφίων με τα μέλη της ΚΕΦΕ συζήτησαν αρκετά το συγκεκριμένο θέμα. Τελικά συμφωνήθηκε να ανακοινωθούν τα ποσοστά μόνο από τα 404.078 έγκυρα ψηφοδέλτια, χωρίς ποτέ η ΝΔ να ανακοινώσει πόσα ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια, στην πλειονότητα των οποίων αναγράφονταν είτε υβριστικά για τη ΝΔ συνθήματα είτε άλλα με αναφορές στο όνομα του Κώστα Καραμανλή. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τόνισαν ότι αυτό είναι παράτυπο, αφού δεν υπολογίστηκαν οι συνειδητές επιλογές των λευκών ψηφοδελτίων. Σημασία για όλα αυτά έχει ότι δυνητικά, εφόσον δικαίωμα ψήφου την επόμενη Κυριακή έχουν όλοι όσοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και είναι περισσότεροι από 404.078 ψηφοφόροι, θα μπορούσε μαθηματικά ο αριθμός των ψηφοφόρων της επόμενης Κυριακής με έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μετά το θάνατο της αγαπημένης του αδελφής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αλλάζει το σχεδιασμό του και αφήνει τις πρώτες μέρες του πένθους στις ανθρώπινες στιγμές μακριά από την πολιτική δραστηριότητα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους συνεργάτες του, οι οποίοι συντετριμμένοι από την απώλεια της πιο στενής και ανιδιοτελούς συνεργάτιδας πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν και φτάνει προς το τέλος: την εκλογή του Β. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη ανάλυση που πρόλαβαν να κάνουν μέχρι το θάνατο της Βάσως Μεϊμαράκη είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δύσκολα θα χάσει στο δεύτερο γύρο. Την εκτίμησή τους αυτή στηρίζουν στα επιμέρους στοιχεία που έβγαλε η κάλπη, αλλά και στις αυθόρμητες συμπεριφορές την επομένη των εσωκομματικών εκλογών. Για τα στοιχεία της κάλπης οι συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη τονίζουν ότι οι διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλες κοιτάζοντας τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση μόνο τους δύο νομούς της Κρήτης (Χανιά και Ρέθυμνο) αλλά και τις λίγες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πρώτευσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα, βασίζουν την αισιοδοξία τους και στα χαρακτηριστικά των περιοχών που επέλεξαν με διαφορά τον Μεϊμαράκη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει ένα μεγάλο ατού σε αυτές τις εκλογές. Πάλεψε μόνος χωρίς μηχανισμούς υποστήριξης, έχει μικρότερη διαδρομή στα εσωτερικά της ΝΔ, πήγε κόντρα στον Καραμανλή, με διακριτικό όμως τρόπο, και κατάφερε να προσελκύσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων της ΝΔ. Γενικότερα, επέδειξε σοβαρότητα και ψυχραιμία, ακόμη και όταν ο Μεϊμαράκης την έχανε, και η κριτική του στους άλλους υποψηφίους ήταν αξιοπρεπής. Στην ανάλυση του αποτελέσματος που κάνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του βλέπουν ότι η νίκη είναι απολύτως εφικτή. Στις 128.000 ψήφους των δύο υποψηφίων που δεν τα κατάφεραν (Τζιτζικώστας και Άδωνις) εκτιμούν ότι βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας, καθώς πρόκειται για ψηφοφόρους που έθεσαν ως πρώτο κριτήριο την ανανέωση από τις κατεστημένες λογικές μαζί με την απαγκίστρωση από τις επιταγές του καραμανλικού συστήματος. Στα συμπεράσματα βλέπουν ότι το 60% των ψηφοφόρων που μετείχαν με έγκυρα ψηφοδέλτια θέλει άλλο πρόσωπο στην ηγεσία της ΝΔ και πιστεύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων αυτών θα δώσει στον Κυριάκο την αρχηγία την επόμενη Κυριακή.

Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα έχει το δυσκολότερο έργο στην ιστορία της. Αναλαμβάνει ένα βαριά τραυματισμένο κόμμα, με αδύναμη σήμερα παρουσία στη Βουλή και με κοινοβουλευτική ομάδα που δείχνει κουρασμένη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι είναι ένα κόμμα χωρίς ορατές εφεδρείες σε στελέχη και χωρίς σύγχρονες ιδέες και καταστατικό. Και το πιο σοβαρό ακόμα: χρεώνεται την τεράστια οικονομική τρύπα, που θα πρέπει να κλείσει με αιματηρές αποφάσεις. Και βέβαια καλείται να φέρει ξανά τη ΝΔ σε τροχιά εξουσίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.