Ειδησεογραφικό site

«Εισαγόμενο» το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της εποχικής γρίπης

111

Ο πρώτος ασθενής που επιβεβαιωμένα προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης φέτος είχε ταξιδεύσει στο εξωτερικό όπου μολύνθηκε και νόσησε στη συνέχεια στην Ελλάδα

«Εισαγόμενο» είναι το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα της εποχικής γρίπης εφέτος.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το πρώτο επίσημο κρούσμα της γρίπης αφορά Έλληνα που είχε ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, μολύνθηκε με τον ιό της γρίπης στη διάρκεια του ταξιδιού του και νόσησε όταν επέστρεψε στη χώρα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ασθενής νόσησε με γρίπη προσβεβλημένος από στέλεχος του ιού τύπου Α (Η3Ν2). Επισκέφθηκε νοσοκομείο οπου και ελήφθη δείγμα για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, η οποία έδειξε τη γρίπη. Ευτυχώς ο ασθενής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Η δραστηριότητα της γρίπης, όπως αναφέρουν στην επιδημιολογική τους έκθεση οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το θετικό δείγμα εντοπίστηκε μεταξύ 37 «ύποπτων» κλινικών δειγμάτων που είχαν σταλεί για ανάλυση από δημόσια νοσοκομεία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι επισκέψεις στον γιατρό με γριπώδη συνδρομή. Την περασμένη εβδομάδα, μόλις το 8% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν γιατρό είχαν συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς, οι οποίοι επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη. Οι συγκεκριμένοι ιοί συνυπάρχουν κάθε χειμερινή περίοδο.

Οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση της δραστηριότητας τις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο το ότι η παρουσία του ιού εντείνεται στην Ευρώπη.

Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Υπενθυμίζεται πως η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκέ

Τα σχόλια είναι κλειστά.