Ειδησεογραφικό site

Εγκλωβισμένος μεταξύ «καθαρής» εξόδου και εκλογών ο Αλ. Τσίπρας

71

 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Λίγοι μήνες έμειναν για τη λήξη του μνημονίου και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τα πάντα για να πείσει τους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα… στρίψει το τιμόνι μετά τον Αύγουστο, ελπίζοντας σε ανταλλάγματα που θα του επιτρέψουν να πάει με καλύτερους όρους σε εκλογές.

Το ένα αντάλλαγμα είναι ουσιαστικό και αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μία ικανοποιητική λύση. Το άλλο αντάλλαγμα αφορά στο… πιστοποιητικό της «καθαρής» εξόδου και η αποφυγή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικά όπλα. Στο Eurogroup της Δευτέρας ήχησε το πρώτο δυνατό καμπανάκι.

Ενόψει, λοιπόν, του τέλους του προγράμματος και της έναρξης μίας προεκλογικής περιόδου αγνώστου διάρκειας, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί αισθητά και δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια – και κυρίως το 2015. Μάλιστα, οι θετικές προοπτικές που «βλέπουν» για την ελληνική οικονομία οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με τον περιορισμό του πολιτικού κινδύνου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και μάλιστα με την ίδια αφοσίωση που δείχνει τελευταία, καθώς έχει ήδη βάλει την υπογραφή του. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ακόμη κι αν γίνουν εκλογές το πιθανότερο είναι να προκύψει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή.

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Fitch, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει νομοθετήσει μία σειρά πολιτικά δύσκολων μέτρων την περίοδο 2015-2017 και θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ίδια κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα αυτά όταν τελειώσει το πρόγραμμα. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, έχει λιγότερες ιδεολογικές αντιθέσεις στα μέτρα του προγράμματος του ESM είναι απόλυτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα», σημειώνει.

Σε ότι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, ο οίκος κάνει λόγο για «υβριδική καθαρή έξοδο», η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει προληπτική πιστωτική γραμμή, παρ’ όλα αυτά θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Όσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την περίοδο 2018-2020, τόσο θα τίθενται σε ισχύ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το κλειδί σε αυτό το… πείραμα που ετοιμάζεται για την Ελλάδα – που θα έχει αυστηρούς όρους αλλά όχι οικονομική στήριξη – είναι οι τράπεζες. Η Fitch έρχεται να προστεθεί στους αναλυτές που βλέπουν σημαντικούς κινδύνους στην υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Οι πωλήσεις δανείων σε ξένα funds και οι πλειστηριασμοί θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να επιταχυνθούν και να αποκτήσουν μαζικό χαρακτήρα, κάτι που είναι δύσκολο να διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση. Είναι κάτι που το είδαμε τόσο στο γεγονός ότι μπλόκαρε η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, όσο και στον «τσακωμό» του Mario Draghi με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, που τα έχει ήδη ψηφίσει – το κλίμα κινδυνεύει να γίνει εξαιρετικά βαρύ και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές.

Ακόμη, όμως, και αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές λίγο μετά τον Αύγουστο με στόχο να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και ποντάροντας στο αφήγημα «βγήκαμε από τα μνημόνια», δεν εκφράζεται ανησυχία για εκ νέου ενίσχυση του πολιτικού κινδύνου. Υπάρχουν, μάλιστα, επενδυτές όπως ο Kyle Bass που πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα σημειώσει μεγάλο ράλι από την ημέρα που θα ανακοινωθούν εκλογές, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση που… περιμένει είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει μεταξύ των προεκλογικού τύπου υποσχέσεων που ήδη δίνει για παροχές και της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτούν οι αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου. Αυτή τη δημοσιονομική πειθαρχία την έχει υποσχεθεί και στους πιστωτές, όμως το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα κριθεί αλλού…

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.