Ειδησεογραφικό site

ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις των έμμισθων δικηγόρων και μηχανικών για την προαιρετική ασφάλιση

226

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή ή μη των διατάξεων της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στις περιπτώσεις των έμμισθων μηχανικών και των δικηγόρων με έμμισθη εντολή παρέχει έγγραφο του ΕΦΚΑ, με αφορμή ερωτήματα που ανέκυψαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4488/2017, υιοθετήθηκε η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων των τ. ΕΤΑΑ–ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ–ΤΑΝ, δίνοντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα στα πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση στους εν λόγω φορείς.

«Δεδομένου ότι οι έμμισθοι μηχανικοί και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ–ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ–ΤΑΝ, αντίστοιχα) και του ΕΤΕΑΕΠ, χωρίς να εξετάζεται, αν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν εφαρμογή στα προαναφερόμενα πρόσωπα οι διατάξεις της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης της παρ. 4 του άρθρου 20 ν. 4488/2017» επισημαίνεται στο έγγραφο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.