Ειδησεογραφικό site

EE σε Βρετανία: Ξεκαθαρίστε τι σχέση θέλετε να έχουμε μετά το Brexit

89

Πιέσεις στη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τι σχέση επιθυμεί να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit άσκησε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ. Το ζήτημα προκαλεί ένταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε συνομιλίες που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την Τερέζα Μέι, ο Μπαρνιέ κάλεσε τη βρετανική πλευρά να ξεκαθαρίσει ποια θέλει να είναι η σχέση της με την ΕΕ από τις 29 Μαρτίου 2019, οπότε και ολοκληρώνεται το Brexit.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα», τόνισε ο Μπαρνιέ. «Έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσουν», επισήμανε, ζητώντας σαφήνεια.

«Χρειαζόμαστε επίσης σαφήνεια στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση», πρόσθεσε.

Πάντως, η βρετανική πλευρά εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας για τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Πάντως, το ζήτημα της επόμενης μέρας διχάζει έντονα τους Συντηρητικούς. «Το καθοριστικό σημείο, όπως έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις η πρωθυπουργός, είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να είμαστε σε θέση να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.