Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: Η Τουρκία στη λίστα παρακολούθησης με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

34

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών – Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις συμφωνίες και τους δεσμούς με την Ευρώπη

Νέα ένταση και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας καταγράφηκε την Τρίτη, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμπεριλάβει την Τουρκία στη λίστα με τις υπό παρακολούθηση χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν άμεση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για μία πολιτικά παρακινούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προανήγγειλε την αναθεώρηση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και των δεσμών σε όλα τα επίπεδα, δίχως να εξαιρέσει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Οι εκ νέου αρνητικές εξελίξεις προκάλεσαν νέα πτώση της τουρκικής λίρας, γεγονός που εκνεύρισε την Άγκυρα ακόμη περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επισημάνει πολύ καιρό πριν τις πιέσεις και τις διώξεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016. Μεταξύ των ανθρώπων που δέχτηκαν τις συνέπειες των πρακτικών της τουρκικής ηγεσίας, ήταν στρατιωτικοί, δικαστές, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και χιλιάδες Κούρδοι, τους οποίους ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιτεύχθηκε με 113 ψήφους υπέρ και 45 κατά, εντάσσοντας την Τουρκία στη λίστα των υπό παρακολούθηση χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για πρώτη φορά, μετά το 2004. Κάλεσε δε την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική που ακολουθεί και να κινείται μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει δημοσίως ότι η επόμενη κίνησή του θα είναι ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, καθώς και ένα δημοψήφισμα για τη συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η Ένωση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει με πάσα σαφήνεια ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής, θα διακοπούν αυτόματα οι συζητήσεις για την ένταξή της, καθώς δεν συνάδει με τη δημοκρατική κουλτούρα των χωρών που την απαρτίζουν. Παράλληλα, αυξάνουν οι φωνές, ακόμη και στη Γερμανία και δη στο κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, που ζητούν την οριστική διακοπή των συνομιλιών με την Άγκυρα και την τελειωτική απόρριψη του αιτήματος ένταξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.