Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: «FBI για τα τελωνεία» η «ασπίδα» κατά του λαθρεμπορίου

50

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ενιαία τελωνειακή υπηρεσία για τα κοινά της σύνορα, η οποία θα λειτουργεί ως ένα «FBI για τα τελωνεία», σύμφωνα με τον απερχόμενο προϊστάμενο της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζιοβάνι Κέσλερ, ο οποίος μετά από έξι χρόνια ως επικεφαλής της OLAF στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στην Ρώμη για να αναλάβει την διεύθυνση της ιταλικής υπηρεσίας τελωνείων, ο κατακερματισμός των τελωνειακών αρχών σε όλα τα κράτη-μέλη, αφήνει μεγάλα κενά που διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

«Έχουμε 28 διαφορετικές υπηρεσίες για τα τελωνεία και 28 διαφορετικές υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων. Συνεπώς έχουμε 56 διαφορετικές υπηρεσίες στην Ε.Ε. oι οποίες ασχολούνται με το ίδιο πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός νομικός. Σύμφωνα με τον ίδιο η τελωνειακή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα τελωνεία.

O Τζιοβάνι Κέσλερ

Ο κ. Κέσλερ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) του οργάνου της Ε.Ε που έχει εντολή να εντοπίζει, να διερευνά και να εξαλείφει απάτες που διαπράττονται εις βάρος πόρων της ΕΕ, κατάφερε να εντοπίσει και να αποκαλύψει μια τεράστια απάτη που λάμβανε χώρα σε λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τόνοι κινεζικών εμπυρευμάτων εισέρχονταν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς την καταβολή των απαραίτητων φόρων, κάτι που κόστισε περίπου πέντε δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

Ο κ. Κέσλερ υποστηρίζει ότι μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία, ένα «FBI» για τα τελωνεία θα μπορούσε να ελέγχει αποτελεσματικότερα ζητήματα που αφορούν ψευδή δικαιολογητικά, ψευδείς δηλώσεις καταβολής ΦΠΑ, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.