Ειδησεογραφικό site

ΕΕ: Χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών

3.025

Της Έλλης Ιωακείμογλου

Ναι στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών είπε η Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η επιτροπή με ισχυρή πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του Κανονισμού Crowdfunding της χρηματοδότησης δηλαδή «από το πλήθος» που επιτρέπει σε κάθε κάθε επιχείρηση και start-up να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων. Πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος.

Όπως δήλωσε η εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Εύα Καϊλή, με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα». Η ευρωβουλευτής πέρασε στην Επιτροπή το όριο που μπορεί να μαζέψει μία επιχείρηση να είναι όχι ένα εκατομμύριο ευρώ, που ήταν η πρόταση της Επιτροπής αλλά 8 εκατομμύρια ανά έτος.

Επόμενο βήμα η αξιοποίηση των ICO’s, που είναι ψηφιακό εργαλείο crowdfunding το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. « Έχουμε θέσει τις βάσεις ήδη για να προχωρήσουμε ώστε όλες οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν πρόσβαση γρήγορα και ασφαλώς σε φτηνό χρήμα», πρόσθεσε η κ. Καϊλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.