Ειδησεογραφικό site

Economist: Απίστευτη εικόνα για τις ευρωεκλογές-Μεσαιωνικά βασανιστήρια σε Μέρκελ, Ολαντ και Κάμερον

99

economist

Με πίνακα του Ιερώνυμου Μπος και βασανιστήρια του Μεσαίωνα, παρομοιάζει το βρετανικό περιοδικό «Economist», το μέλλον της ΕΕ, ενόψει ευρωεκλογών.

Η Μέρκελ κρεμασμένη ανάποδα, ο Κάμερον στην πυρά και ο Ολάντ δεμένος, ενώ οι μόνοι που χαίρονται είναι οι ευρωσκεπτικιστές. Ο Γκρίλο ρητορεύει, ο Φάρατζ ανάβει τη φωτιά να κάψει το Κάμερον και στη μέση η Λεπέν «σκάει» ένα πλατύ χαμόγελο.

Με τίτλο: «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες», το βρετανικό περιοδικό «Economist» προβλέπει το απόλυτο χάος στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που διεξάγονται στις 25 Μαΐου στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι η Ενωση θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα από τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανάλυση που συνοδεύει την εικόνα του άρθρου αποτυπώνει την οργή των πολιτών της Ευρώπης οι οποίοι, έπειτα από πέντε χρόνια κακής διαχείρισης της κρίσης από τους ηγέτες των 28, αναμένεται να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο, ψηφίζοντας λαϊκίστικα και ακραία κόμματα, που θα «εισβάλουν» με πρωτοφανή ποσοστά στην επόμενη Ευρωβουλή.

Εκτός από την ανάδειξη νέων κομμάτων, τα οποία θα αποκτήσουν γρήγορα μεγάλη δύναμη, ο αναλυτής προβλέπει μεταξύ άλλων και μεγάλα ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, καθώς όπως τονίζει, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.

«Μπορεί η τελευταία κρίση να ξεπερνιέται, αλλά το χτύπημα που έχει δεχθεί η Ευρώπη ίσως να είναι ανεπανόρθωτο. Εάν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού κάποιο από τα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να εκλέξει εθνική κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα κάτι που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση και οι πολιτικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ότι οι οικονομικές» αναφέρει ο Economist.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις των οποίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. «Ο δρόμος για να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη δημοκρατική της νομιμοποίηση», γράφει το περιοδικό, «είναι μόνο εάν απορρίψει αυτή τη συγκέντρωση εξουσιών που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των εθνικών κοινοβουλίων». «Η μόνη λύση για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική και να επιβιώσει είναι να δώσει πίσω την εξουσία στους λαούς» καταλήγει ο Economist.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.