Ειδησεογραφικό site

Economist: Αθλητής που επιμένει να τρέχει ανάποδα ο Τσίπρας

42

Με αθλητή που επιμένει να τρέχει ανάποδα και που αν συνεχίσει ακόμη κι ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει, παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Economist σε σημερινό του άρθρο, θέλοντας να τονίσει ότι έτσι οδεύει προς το Grexit.

Χαρακτηρίζει «ανόητη» την άρνηση του κ. Τσίπρα να δεχθεί την παράταση του προγράμματος που λήγει στο τέλος του μήνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας «με γενναιόδωρους όρους», υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα αλλάξει στάση.

«Μιλάει για δάνειο – γέφυρα που θα του δώσει χρόνο για νέες διαπραγματεύσεις χωρίς την επίβλεψη της μισητής τρόικας. Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντίθετα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνδιαλλαγεί» σημειώνει.

«Όταν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσάρμοζε τις απαιτήσεις του ώστε να επιτυχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές της χώρας. Στο κάτω κάτω, (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων) θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο, κατά την πρώτη του συνάντηση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, κάνει κινήσεις που τείνουν προς το Grexit», αναφέρει το περιοδικό.

«Όταν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προσάρμοζε τα αιτήματά του με στόχο να συμβιβαστεί με τους δανειστές της χώρας. Κι εκείνος, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Αλλά ακόμα και την ώρα που ετοιμαζόταν να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά αυτή τη βδομάδα, ο κ. Τσίπρας έκανε την ελληνική έξοδο από το ευρώ να φαντάζει ακόμα πιο πιθανή.

Ο κ. Τσίπρας έχει προβάλει ορισμένα καλά επιχειρήματα εναντίον της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Έχει σωστές ιδέες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και το «ξεβόλεμα» της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Οι υπουργοί του μιλούν για τη διατήρηση του 70% των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά οι πρώτες κινήσεις του κ. Τσίπρα περιέλαβαν υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν την κρίση, ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις, επαναπροσλήψεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τερματισμό ιδιωτικοποιήσεων. Όλα αυτά όχι απλώς παραβιάζουν τους όρους του ελληνικού προγράμματος αλλά καταστρέφουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η αλλαγή πορείας την στιγμή που η ελληνική οικονομία δείχνει επιτέλους σημεία ανάπτυξης και η ανεργία υποχωρεί, είναι ανώμαλη. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Παρά την πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Σε ο,τι αφορά δε το επιχειρηματικό κλίμα, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω και από την Βουλγαρία, την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, σε τομείς όπως η εφαρμογή συμβολαίων, η καταγραφή της φτώχειας και η παροχή πίστωσης».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα καταγράφει πιο είναι το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων προς τον  Τσίπρα: Θα διαπραγματευτούν, αλλά μόνο εφόσον επεκταθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Θα τον βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους και του προϋπολογισμού, μόνο αν είναι κι εκείνος έτοιμος να κάνει την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει ανάποδα, ακόμη κι ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.