Ειδησεογραφικό site

Economist: Πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα Grexit

37

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα “σπάνε” τα νεύρα των Ευρωπαίων, αναφέρει σε νέο του δημοσίευμα ο Economist. Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς για τις 25 Ιανουαρίου, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους σχετικά με το ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Όπως εξηγεί ο Economist, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκρουστεί με τους πιστωτές της Ελλάδας εν μέσω απαιτήσεων που οι πιστωτές θα θεωρήσουν ασυμβίβαστες με το να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση. Μια πολιτική απόφαση για την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να επιβληθεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τις λειτουργίες ρευστότητας και το σύστημα πληρωμών. “Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές ένα Grexit”;

Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους Ευρωπαίους πιστωτές, και την γερμανική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. “Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της, καταρρίπτοντας την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Ενάντια σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την δική της: θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, αν μη τι άλλο διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα”.

Tο 2012 οι Ελληνες εξέλεξαν τον Σαμαρά και οι Γερμανοί επέλεξαν να μην διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Και αυτή τη φορά οι δυο πλευρές έχουν κίνητρο να αποφύγουν το Grexit. Aλλά η διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας είναι πλέον περισσότερη.

Ο συστημικός κίνδυνος λόγω Grexit είναι πλέον μικρότερος σε σχέση με το 2012 σημειώνει ο Economist τονίζοντας τις προσδοκίες για ένα QE από την ΕΚΤ. Αυτό θα ενθαρρύνει την Γερμανία να κρατήσει μια σκληρή γραμμή.

Οι Έλληνες από την πλευρά τους έχουν ήδη υποστεί αρκετό πόνο ώστε να μείνουν στο ευρώ. Ωστόσο η οικονομία έχει εξέλθει από την δίνη και αν και η χώρα είναι υπερχρεωμένη απολαμβάνει ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τον Economist οι πιέσεις στην Ελλάδα να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση με το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ λιγότερα από όσα υπόσχεται ή με το να κρατήσει μια διαλλακτικότερη στάση ο Τσίπρας, ίσως αποδειχθούν επαρκείς για να αποφευχθεί ένα Grexit.

Τα σχόλια είναι κλειστά.