Ειδησεογραφικό site

Έχασε την εμπιστοσύνη των Εργατικών ο Κόρμπιν

68

Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως ήταν αναμενόμενο, με τους βουλευτές του κόμματός του να του γυρίζουν την πλάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, 172 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, 40 την καταψήφισαν, τέσσερις ήταν απόντες και 13 δεν ψήφισαν.

Μέχρι εχθές ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος συγκέντρωνε επιστολές παραίτησης από τους βουλευτές του που εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή τους στο πρόσωπό του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο οδήγησε στο Brexit.

Οι βουλευτές των Εργατικών επιρρίπτουν ευθύνες στον Κόρμπιν για την «χλιαρή» στάση του κατά τη διάρκεια της καμπάνιας των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι «αντάρτες», λοιπόν, σήμερα απέσυραν την υποστήριξη τους προς το πρόσωπό του, πιέζοντάς τον να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, παρότι η πρόταση μομφής δεν θα τον οδηγήσει αυτόματα στην… έξοδο.

Άλλωστε, ο ηγέτης των Εργατικών τονίζει τις τελευταίες ημέρες πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, προκαλώντας τους βουλευτές να συγκεντρώσουν 51 υπογραφές που θα προκαλούσαν τον μηχανισμό καθαίρεσής του.

Ο ίδιος ο Κόρμπιν σε ανακοίνωσή του μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα εναντίον του δήλωσε: «Εξελέγην ηγέτης του κόμματός μας δημοκρατικά για ένα νέο είδος πολιτικής από το 60% των μελών και υποστηρικτών των Εργατικών και δεν θα τους προδώσω με το να παραιτηθώ. Η σημερινή ψήφος των βουλευτών δεν έχει συνταγματική νομιμότητα».

Την ίδια ώρα, στην ανακοίνωσή του τόνισε πως έπειτα από το δημοψήφισμα «η χώρα μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ο κίνδυνος για την οικονομία και για το βιοτικό επίπεδο αυξάνονται. Ο κόσμος είναι διχασμένος. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδιοργάνωση. Οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέδιο εξόδου αλλά είναι αποφασισμένοι να κάνουν τους πολίτες να πληρώσουν με ένα νέο γύρο περικοπών και φορολογικών αυξήσεων».

Στη συνέχεια, ο Κόρμπιν ανακοίνωσε πως το κόμμα πρέπει να φέρει κοντά τους ανθρώπους, «να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να αντισταθούμε στην λιτότητα και να σχεδιάσουμε μία διαδρομή για να προστατευθούν οι εργασίες και τα εισοδήματα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να μείνουμε μαζί».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως από τότε που εξελέγη ηγέτης του κόμματος πριν εννέα μήνες, «αντιμετωπίσαμε την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της στο βιοτικό επίπεδο».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής των Εργατικών ανέφερε: «Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, με ένα ξεκάθαρο καταστατικό. Ο κόσμος μας χρειάζεται τα μέλη του Εργατικού Κόμματος, τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές να ενωθούν υπό την ηγεσία μου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Αμέσως μετά την πρόταση μομφής, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα «SavingLabour.com» («Σώστε τους Εργατικούς»), μέσω της οποίας καλούνται όσοι επιθυμούν την αποχώρηση του Κόρμπιν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους.

«Αν συμφωνείτε ότι ήρθε η στιγμή ο Τζέρεμι Κόρμπιν να κάνει στην άκρη για το καλό της χώρας, προσθέστε το όνομά σας για να στείλετε email στον βουλευτή (της περιφέρειάς σας) και να εκφράσετε τη στήριξή σας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

«Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει ότι ο Κόρμπιν πρέπει να φύγει», τόνισε ο βουλευτής Νιλ Κόιλ μιλώντας στην Mirror.

Ο Κόιλ χαρακτήρισε τον επικεφαλής των Εργατικών άνθρωπο που δεν έχει ενέργεια και ικανότητα να ηγηθεί του κόμματος, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας αρχηγός που να μπορεί να ενώσει το κόμμα για τις γενικές εκλογές όταν αυτές προκηρυχθούν. Όλα αυτά, ενώ ακόμα περισσότεροι σκιώδεις υπουργοί δηλώνουν την παραίτησή τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.