Ειδησεογραφικό site

Δυσφορία Γιούνκερ για την απόρριψη των προτάσεων της Επιτροπής για τη μετανάστευση

epa04726728 European Commission President Jean-Claude Juncker gives a press briefing at at the EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 30 April 2015. EPA/OLIVIER HOSLET
304

Η Επιτροπή πρότεινε επτά νομοθετικές προτάσεις, αλλά σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Τη δυσφορία του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μετανάστευση και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είμαι λιγότερο ικανοποιημένος γιατί η Επιτροπή έχει προτείνει επτά νομοθετικές προτάσεις, εκ των οποίων στις πέντε ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο σήμερα δεν κατέστη δυνατό να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τις υιοθετήσουν», είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει απλώς ότι «εξέτασε την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής του για τη μετανάστευση, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα έχει μειωθεί στα προ κρίσεως επίπεδα και ότι η συνολική πτωτική τάση συνεχίζεται. «Η μείωση αυτή οφείλεται στην μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης και των κρατών μελών της, η οποία βασίζεται, ιδίως, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την πάταξη των διακινητών και τη συνεργασία με χώρες καταγωγής και διέλευσης, που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Επίσης, οι «28» εκφράζουν ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο επίπεδο του Συμβουλίου στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όσον αφορά την ενίσχυση της εντολής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στον τομέα της επιστροφής και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.