Ειδησεογραφικό site

DW: Σχέδιο «αντί-Μέρκελ» στη βαλκανική οδό για το προσφυγικό

114

Το σχέδιο που αντιτίθεται στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό μπορεί να θεωρηθεί και διπλωματικό πραξικόπημα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Σε μία ανάλυση για το γεγονός ότι ειδικά η Αυστρία, που θεωρείται παραδοσιακή σύμμαχος της Γερμανίας, διαφοροποιεί τη στάση της από τη θέση της Καγκελαρίου, τονίζεται ότι η Βιέννη είναι βαθιά πεπεισμένη για το δικό της σχέδιο στο προσφυγικό.

«Αυτή η συμμαχία της λογικής έχει συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η τάξη για τους ανθρώπους στην Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, ενώ η χώρα καλεί καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την πρότασή της για τη θέσπιση ανώτατου ορίου προσφύγων που θα εισέρχονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Αυστρίας να θέσει όριο στον αριθμό προσφύγων που περνούν στη χώρα, προκάλεσε ντόμινο, καθώς ουσιαστικά μετά από αυτό Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορά τους.

Οι όμορες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει το κύμα των προσφύγων, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι το φθινόπωρο η Κροατία είχε προτείνει να συνεισφέρει πλοία, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Αλλά και η Σλοβενία είναι «θυμωμένη» με την Ελλάδα, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει για το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από 35.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Η πέντε φορές μικρότερη Σλοβενία μεριμνούσε καθημερινά τον προηγούμενο χρόνο για 12.000 μετανάστες, αναφέρει ακόμη η Deutsche Welle.

Οι χώρες της βαλκανικής οδού των προσφύγων αμφιβάλλουν για το εάν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της, ώστε να περιοριστούν οι ροές. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι τελικά χιλιάδες μετανάστες θα παραμείνουν στις βαλκανικές χώρες. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα τους άφηναν να περνούν με τρένα με προορισμό άλλες χώρες.

Για αυτές τις βαλκανικές χώρες το προσφυγικό δεν είναι πάντως το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Στην Κροατία η κυβέρνηση σκοντάφτει από το ένα πρόβλημα στο άλλο. Η Σερβία βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα ενόψει πρόωρων εκλογών. Η FYROM έχει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία μετά από διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και των Βρυξελλών ίσως επιλυθούν στις 5 Ιουνίου επίσης μέσω πρόωρων εκλογών, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Η Σλοβενία πάντως φάνηκε να πρωτοστατεί σε όλη αυτή την εκστρατεία για κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, γεγονός που «απομόνωσε» τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.