Ειδησεογραφικό site

Δούρου: Παραπλανητικό ότι έλειπα από το μέτωπο της φωτιάς

109

Υπό την παρουσία του Ηλία Ψινάκη διεξήχθη σήμερα η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου πολιτών από την Ραφήνα, το Μάτι, το Μαραθώνα καθώς και των δημάρχων Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Ραφήνας κ. κ. Ηλ Ψηνάκη, Δημ. Λουκά, Γ.Θωμάκου, Βαγ. Μπουρνού και του προκάτοχου του, Βασ. Πιστικίδη.

Η συζήτησε άνοιξε με την τοποθέτηση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η οποία αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα, αναφέρθηκε αφενός στα πεπραγμένα της Περιφέρειας εκείνη τη «μοιραία Δευτέρα», αφετέρου στις δράσεις της Περιφέρειας για τη επούλωση των πληγών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αν. Αττικής. Παράλληλα αναφέρθηκε σε προτάσεις της Περιφέρειας, που συμβάλλουν στο νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας.

Η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πυροπλήκτων. Επίσης, ζήτησε την άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την «αναμόρφωση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν».

Η Ρένα Δούρου, αφού περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας κατά την 23η Ιουλίου, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο, αλλά υποβοηθητικό του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση», αποδίδοντας τη «σύγχυση μεταξύ των εννοιών για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αυτήν της εκκένωσης» στην προσπάθεια ορισμένων «να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα και ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».

«Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τους ίδιους χαρακτηρισμούς απέδωσε και σε εκείνους «που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα», όπως και σε εκείνους «που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες» κι εκείνους που «μπάζωσαν τα ρέματα».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί απουσίας της ιδίας από το μέτωπο της φωτιάς, η περιφερειάρχης την χαρακτήρισε «παραπλανητική», γιατί όπως σημείωσε, αυτό που υπονοεί είναι η απουσία από τις κάμερες και τα τηλεπαράθυρα. «Απουσία», πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας. «Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής»

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα- πρόκληση για την Περιφέρεια, είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής […] όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα στη Μάνδρα όπου δουλεύουν οι μπουλντόζες». Επεσήμανε δε, ότι «πρέπει αυτή η τραγωδία να γίνει η αφετηρία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Χωρίς αλληλοεπικαλύψεις γραφειοκρατία. Να μάθουμε από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με χώρες που έχουν προχωρημένη τεχνογνωσία και εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις ‘φυσικών καταστροφών’. Να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.