Ειδησεογραφικό site

«Δουλεύει» η συμφωνία Άγκυρας-Βρυξελλών; Πάνω από 12.500 μετανάστες σε πέντε μήνες

63

Τα στοιχεία του Λιμενικού για το διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν μία διαφορετική -από εκείνη των θριαμβολογιών της Ευρώπης- κατάσταση στο Αιγαίο

Αποδίδει η όχι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών; Ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα οι θριαμβολογίες και η «ικανοποίηση» των Ευρωπαίων; Γιατί, αν αποδίδει η συμφωνία με την Τουρκία, έχουν γεμίσει ασφυκτικά εκ νέου τα hotspot στα ελληνικά νησιά; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκεται, εν πολλοίς, στα στοιχεία που δημοσίευσε το Λιμενικό για το διάστημα από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, πάνω από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο τους πέντε αυτούς μήνες, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) και του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του λιμενικού σώματος, διεσώθησαν συνολικά 12.508 μετανάστες και πρόσφυγες, σε 271 περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν τη άμεση λήψη μέτρων ενόψει του χειμώνα, καθώς οι υποδομές για τη φιλοξενία στην Ελλάδα τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων δεν επαρκούν και οι βασικές ελλείψεις είναι τεράστιες. Το κλείσιμο των συνόρων, η αποτυχία του μέτρου της μετεγκατάστασης και η συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή, παρά τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας, καθιστούν κάτι παραπάνω από ασφυκτική την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όσο και για τους ντόπιους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας.

Βάσει της ίδιας έκθεσης, το Λιμενικό πραγματοποίησε επίσης 128 διακομιδές ασθενών από τα νησιά, σε σύνολο 459, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Οι υπόλοιπες 331 διακομιδές έγιναν από ιδιωτικά σκάφη.

Επίσης το Λιμενικό Σώμα, συνέβαλε σε 915 συμβάντα στο ναυτικό τομέα, ενώ σε 212 περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, 213 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.