Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να δούμε αν θα μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα

36

Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον Ιανουάριο θα επιταχύνουν μεν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, όμως δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις που έχει εγκρίνει το Ταμείο για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ, διευκρίνισε ο Μάρεϊ, παραμένει σταθερό  στην απαίτησή του για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.  

Τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος 

Πάντως, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που μετέχουν στο Ταμείο. Όμως, υποστήριξε δεν πρόκειται για μια διαδικασία «επιτήρησης». Ερωτηθείς για την αναφορά Κοστέλο ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για 10 χρόνια, ο Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για τις σχέσεις Ελλάδας-ΔΝΤ σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, ο κ. Μάρεϊ ερωτήθηκε για τις παραδοχές των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. «Η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων», αρκέστηκε να πει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.