Ειδησεογραφικό site

Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό: Τετ α τετ Νίμιτς – Κοτζιά στην Αθήνα

50

Στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών για την παρουσίαση συμφώνου μέσα στον Φεβρουάριο που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχεται στο υπουργείο Εξωτερικών τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της δήλωσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την πρόθεσή του να παρουσιάσει μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος».

Πληροφορίες θέλουν τον Μάθιου Νίμιτς να διατηρεί την αισιοδοξία του για μια πιθανή πρόοδο στη διαμάχη για το ονοματολογικό παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα με τη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στα Σκόπια με τη διαφωνία σχετικά με το αν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα αλλά και τις δυσκολίες της κυβέρνησης Ζάεφ να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς με συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.