Ειδησεογραφικό site

Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ μετά το τηλεφώνημα Τραμπ με Ταϊβάν -Γκάφα ή πρόκληση;

121

Είτε πρόκειται για γκάφα, είτε για πρόκληση και ένα προμήνυμα των διαθέσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις με την τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως διατύπωσε διαμαρτυρία στην «αρμόδια πλευρά» στις ΗΠΑ αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, πρόσθεσε το υπουργείο, καλώντας την «αρμόδια πλευρά» να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να χειριστεί προσεκτικά το ζήτημα της Ταϊβάν ώστε να αποφευχθεί άσκοπη διατάραξη των σχέσεων.

Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Η τηλεφωνική συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ’ ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.

Ταϊβάν: Η συνομιλία της Τσάι με τον Τραμπ είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό, δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας. «Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από την Ταϊπέι ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Τσάι συνομίλησε με τον Τραμπ ενώ στη γραμμή βρίσκονταν επίσης ο σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζόζεφ Γου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Ντέιβιντ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι Τσάι και Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε οι πολίτες (της Ταϊβάν) να μπορούν να απολαύουν καλύτερες ζωές και περισσότερη ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν εθίγησαν αιτήματα της Ταϊπέι προς την Ουάσινγκτον όσον αφορά την άμυνά της.

Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο της Κίνας: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να «ενημερωθεί» το ταχύτερο

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας έκρινε σήμερα ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμη διαμορφώνει την πολιτική που θα εφαρμόσει, αλλά χρειάζεται να ενημερωθεί για τις ιστορικές εστίες εντάσεων στην Ασία, λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και διαμορφώνει ακόμη τις θέσεις του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έτσι δεν δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή δήλωση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε το Επιμελητήριο σε μια ανακοίνωσή του σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ-Τσάι.
«Το επιμελητήριο υποστηρίζει επί μακρόν τη σταθερότητα στην περιοχή, και αναμένουμε η νέα κυβέρνηση να τηρήσει το status quo. Οι αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ασία έχουν ανάγκη σιγουριά και σταθερότητα, και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενημερωθεί γρήγορα για τις ιστορικές εστίες έντασης και τις περίπλοκες δυναμικές της περιοχής».
Ο Τραμπ «γνωρίζει πολύ καλά» ποια ήταν η πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Ταϊβάν μέχρι σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ «γνωρίζει πολύ καλά» ποια είναι μέχρι τώρα η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν–μια κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Κίνας.
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων (…) ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής» δήλωσε η εκπρόσωπός του Κελιάν Κόνγουεϊ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ανατρέπει διπλωματία δεκαετιών. Αντίθετα, τουλάχιστον 6 φορές, στις επαφές του με ξένους ηγέτες μετά από την εκλογική νίκη του, έχει παραβιάσει το «πρωτόκολλο» και έχει ανοίξει «μέτωπα».

Οι New York Times υπενθύμισαν αυτά τα περιστατικά:

2 Δεκεμβρίου
Ο Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν και έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το πράττει από το 1979

Γιατί έχει σημασία
Υπάρχει ο κίνδυνος η τηλεφωνική επικοινωνία με την Τσάι Ινγκ Βεν να εξοργίσει την Κίνα, η οποία θέλει να ανακτήσει την Ταϊβάν. Ομως, τιμώντας την πρόεδρο της Ταϊβάν με επίσημη συνομιλία, η μεταβατική ομάδα του Τραμπ υποδηλώνει εμμέσως ότι την θεωρεί ανεξάρτητη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν από το 1979. Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «Η πρόεδρος της Ταϊβάν τηλεφώνησε σε εμένα σήμερα για να με συγχαρεί γιατί κέρδισα την προεδρία».

2 Δεκεμβρίου
Ο Τραμπ καλεί τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πρόεδρο των Φιλιππίνων, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον

Γιατί έχει σημασία
Ο Ντουτέρτε έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αναφερθεί στον πρόεδρο Ομπάμα αποκαλώντας τον »γιο πόρνης» και δήλωσε τον «διαχωρισμό» της χώρας του από τις ΗΠΑ σε πρόσφατο ταξίδι στο Πεκίνο. Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει την πρόσκληση, την οποία μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο των Φιλιππίνων. Τιμώντας τον Ντουτέρτε με προεδρική πρόσκληση υπονοεί ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη συμπεριφορά του, την οποία η διοίκηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να περιορίσει.

30 Νοεμβρίου
Ο Τραμπ επαινεί τον ηγέτη του Καζακστάν για τη «φανταστική επιτυχία» του

Γιατί έχει σημασία
Ο Τραμπ εξήρε τον Νουρσουλτάν Α. Ναζαρμπάγιεφ, πρόεδρο του Καζακστάν από το 1991, σε τόνους που υποδηλώνουν την αυταρχική εξουσία του Ναζαρμπάγιεφ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καζακστάν, ο Τραμπ «τόνισε ότι υπό την ηγεσία του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια ανεξαρτησίας έχει πετύχει φανταστική επιτυχία η οποία μπορεί να αποκαλείται »θαύμα»».

30 Νοεμβρίου
Ο Τραμπ αποδέχεται πρόσκληση για να επισκεφθεί το Πακιστάν «μία καταπληκτική χώρα»

Γιατί έχει σημασία
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναγουάζ Σαρίφ, κάλεσε τον Τραμπ σε επίσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης για το τηλεφώνημα. Αν ο Τραμπ το κάνει, κινδυνεύει να αποξενώσει την Ινδία, η οποία βλέπει το Πακιστάν ως μεγάλο ανταγωνιστή, και να φανεί ότι επιβραβεύει τη συμπεριφορά του Πακιστάν.
Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκνευρίσει τους Πακιστανούς ηγέτες, που είναι ευαίσθητοι απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως αμερικανική αδιαλλαξίας. Ετσι κι αλλιώς, το τηλεφώνημα θα μπορούσε να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν, τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πασχίσει να διαχειριστούν μέσα σε πολέμους και πρόσφατες αψιμαχίες.

17 Νοεμβρίου
Η Ιβάνκα Τραμπ παραβρίσκεται σε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Γιατί έχει σημασία
Αντί να καλέσει τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση με τον Σίνζο Αμπε, ο Τραμπ κάλεσε την κόρη του. Η συνάντηση ανησύχησε τους διπλωμάτες, οι οποίοι φοβούνται ότι ο Τραμπ είχε ελλειπή προετοιμασία, μετά από μακρά ιστορία επικρίσεων απέναντι στην Ιαπωνία. Επίσης «θόλωσε» τα όρια ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Τραμπ, στις οποίες δραστηριοποιείται η κόρη του, και την αμερικανική κυβέρνηση, στην οποία δεν έχει κανένα ρόλο.

10 Νοεμβρίου
Αφού απαξίωσε τη Βρετανία, ο Τραμπ προσκάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά όχι επίσημα

Γιατί έχει σημασία
Ο Τραμπ μίλησε με εννέα άλλους ηγέτες πριν από την Τερέζα Μέι, κάτι ασυνήθιστο στην μακρόχρονη ειδική σχέση των δύο χωρών. «Αν ταξιδέψεις στις ΗΠΑ, ενημέρωσέ με», της είπε, κάτι που απέχει πολύ από επίσημη πρόσκληση. Επίσης, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Νάιτζελ Φάρατζ, ένα χτύπημα προς την Μέι. Αργότερα είπε ότι ο Φάρατζ θα έπρεπε να γίνει πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, αν και οι πρόεδροι τυπικά αποφεύγουν να πουν σε ξένους ομολόγους τους πώς να στελεχώσουν την κυβέρνησή τους.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.