Ειδησεογραφικό site

Δημοκρατική Συμπαράταξη, ετοιμάζουν το πολιτικό στίγμα και το νέο σύμβολο

52

Κινητικότητα, ισορροπίες, όπως και νέοι συσχετισμοί δημιουργούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με τα κόμματα και τις κινήσεις να προχωρούν στους δικούς τους κομματικούς σχεδιασμούς, ως προς την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, επιλέγοντας να κινηθούν σε διαφορετικούς δρόμους.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ανοίξει τις διαδικασίες για συνέδριο που θα οδηγήσει στη συγκρότηση ενιαίου πολυκομματικού φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και κινήσεις που το επιθυμούν, με ανοιχτές διαδικασίες και τη διατήρηση της αυτονομίας τους, στοχεύοντας ταυτόχρονα, στην πολιτική και προγραμματική εμβάθυνση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο η προετοιμασία για το συνέδριο, αλλά και να σταματήσουν να κυριαρχούν τα οργανωτικής φύσεως ζητήματα.

 

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα «αγκάθια» στο δρόμο προς το συνέδριο. Το πρώτο έχει να κάνει με το χαρακτήρα του συνεδρίου, δηλαδή αν θα είναι μόνο πολιτικό – προγραμματικό ή και εκλογικό. Το δεύτερο, με τον τρόπο ανάδειξης των συνέδρων, δηλαδή αν θα υπάρξει άμεση εκλογή όλων των αντιπροσώπων ή θα είναι και σε ποιο ποσοστό αριστίνδην.

Οι μικρότεροι εταίροι της Συμπαράταξης προτείνουν την ύπαρξη ποσοστώσεων, τόσο στο σώμα του συνεδρίου όσο και στα καθοδηγητικά όργανα, εκτιμώντας ότι μια εκλογή συνέδρων από μηδενική βάση θα μετατρέψει το εγχείρημα της Συμπαράταξης σε μια μορφή «ΠΑΣΟΚ και φίλοι».

Στόχος πάντως όλων των μερών είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να δοθεί μια συνθετική λύση των απόψεων που επικρατούν, αλλά και να τεθεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης αντιμετώπισης όλων των εκκρεμοτήτων.

Την Τρίτη μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη από τις Κινήσεις Πολιτών – ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε να παραστεί – με αντικείμενο την αναζήτηση κοινής συνισταμένης ως προς τα διαδικαστικά του συνεδρίου.

Ως προς τον χαρακτήρα του συνέδριου συμφώνησαν μεγαλύτερη έμφαση να δοθεί στη διαμόρφωση του πολιτικού στίγματος και λιγότερο στα οργανωτικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εσωστρέφειας.

Τις τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα αναμένεται να πάρει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επικυρωθούν από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την Συμπαράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των τεσσάρων αρχηγών εν όψει του επερχόμενου συνεδρίου έχει πέσει η ιδέα της επιλογής ενός νέου συμβόλου ως σήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντί της απλής αναγραφής των κομμάτων.

Με την άποψη αυτή δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό της Συμπαράταξης, ωστόσο, διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι έτσι θα «εξαφανιστούν» τα συνιστώντα κόμματα. Παλιότερα πάντως είχε «πέσει» η ιδέα για ένα διαγωνισμό οποίος τελικά δεν προχώρησε καθώς εκκρεμούσαν οι διαβουλεύσεις για τη διεύρυνση με άλλα κόμματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς. Έτσι τον Ιούνιο εκτός από τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις π.χ. για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ίσως δούμε και το νέο σήμα της Συμπαράταξης.

 

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

 

Πριν από το συνέδριο προγραμματίζονται πέντε με έξι θεματικές συνδιασκέψεις, αρχής γενομένης από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο με πρωτοβουλία του ΙΣΤΑΜΕ και του Ινστιτούτου Friedrich Ebert.

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη περισσότερα από 450 αυτοδιοικητικά στελέχη από ολόκληρη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, γεγονός που επιβεβαιώνει τα ισχυρά ερείσματα που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο χώρο.

Από την πλευρά του Ποταμιού, εξ αφορμής της συμπλήρωσης τριών ετών από τη δημιουργία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκει ένα restart, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο να ανατάξει ένα κόμμα που έχει χάσει τη μισή κοινοβουλευτική του δύναμη και σε όλες, σχεδόν, τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ μακριά από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιδιώκει συνεργασία με την «Ώρα Αποφάσεων», την πρωτοβουλία των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες εισόδου του κόμματός του στη Βουλή.

Κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) εξέλεξε νέο πολιτικό συμβούλιο, νέος γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου εκλέχθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς και νέος γραμματέας οργανωτικού ο Γιώργος Γκαρής.

 

ΟΙ «ΤΡΕΙΣ»

 

Οι συντελεστές της «Ώρας Αποφάσεων» προγραμματίζουν την τελευταία τους εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, ενώ μετά από αυτή έρχεται και η ώρα των αποκαλύψεων, με τη βασική τρόικα της πρωτοβουλίας να ανακοινώνει για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν, δηλαδή, η κίνησή τους θα μετεξελιχθεί σε κόμμα και πότε, αλλά και με ποια από τα υπάρχοντα κόμματα του χώρου θα συμπορευθούν.

Στελέχη πάντως της πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι η δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ δίνει μία ελπίδα στην πρωτοβουλία τους να αποτελέσει μία σοβαρή εναλλακτική, ιδίως, αν εμπλακεί, όπως επισημαίνουν και το Ποτάμι.

Η Δημοκρατική Ευθύνη μετά την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών ανοιχτών εκδηλώσεων, βαίνει ολοταχώς προς το Ιδρυτικό της Συνέδριο, που διεξάγεται 1 και 2 Απριλίου, ενώ αρχές της εβδομάδας προχώρησε στην έγκριση των προσυνεδριακών κειμένων.

Ο δε ρόλος του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου στις εκδηλώσεις αυτές είναι πρωταγωνιστικός, αν και ο ίδιος έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν θα αναλάβει κανένα αξίωμα.

Για τα δύο βασικά αξιώματα προέδρου και γενικού γραμματέα – υποψήφιου πρωθυπουργού, αλλά και πιθανώς της θέσης αντιπροέδρου, που πιθανόν να θεσπιστεί στο συνέδριο, αναμένεται να είναι υποψήφιοι, κυρίως, νέα σε ηλικία και καινούργια στην πολιτική στελέχη.

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.