Ειδησεογραφικό site

Δημήτρης Κούρκουλας: «Οπισθεν ολοταχώς» για τον Χρηστίδη, το ΠΑΣΟΚ και τα εγκλήματα του κομμουνισμού

98

Οπισθεν ολοταχώς έκανε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ο οποίος καταδίκασε νωρίτερα την «αόριστη δήλωση», όπως έλεγε, του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει τα σταλινικά εγκλήματα.

Η νέα ανάρτηση του Δημήτρη Κούρκουλα:

Kαι η απάντηση Χρηστίδη:

«Επιβεβαιώνεται ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι, όπως ο κ Κούρκουλας, ακόμα και όταν κάποια στιγμή, έχουν λάθος εικόνα, δεν έχουν πρόβλημα να επανορθώσουν

Είχε προηγηθεί οξύτατη επίθεση του Δημήτρη Κούρκουλα στον κ. Χρηστίδη και στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν καταδίκασαν τα εγκλήματα του κομμουνισμού.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Κούρκουλα:

«Εξαιρετικά ανεπαρκής η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο της επιστολής Κοντονή στην εσθονική Προεδρία: Αναφέρεται σε «επικίνδυνα και ανιστόρητα παιγνίδια διχασμού των Ελλήνων «. Είναι τόσο αόριστη που δεν είναι καν σαφές αν αναφέρεται στην επαίσχυντη επιστολή Κοντονή. Τι επιδιώκει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, να είμαστε ενωμένοι στην κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού; Προσωπικά δεν θέλω τέτοια εθνική ενότητα. Όσοι έχουν ακόμα πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες δεν πρέπει να διστάζουν και να καταδικάζουν τα εγκλήματα, απ’όπου και αν προέρχονται.
Δυστυχώς οι χειρότερες υποψίες μου επιβεβαιώνονται. Το κόμμα που θέλει να αναβιώσει την κεντροαριστερά δεν έχει το θάρρος να πεί αυτό που λέει όλη η Ευρώπη και όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα: ότι ο σταλινισμός έκανε φοβερά εγκλήματα. Δεν μιλάμε για καμιά εξίσωση καμιάς ιδεολογίας ή πολιτικής θεωρίας με κάποια άλλη. Δεν μιλάμε για εξίσωση κομμουvισμού με ναζισμό. Μιλάμε για καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού ΚΑΙ του σταλινισμού. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν τις χειρότερες εποχές του ΠΑΣΟΚ, που θέλαμε να ξεχάσουμε. Την υποστήριξη του δικτάτορα Γιαρουζέλσκι και την κατανόηση για την εγκληματική κατάρριψη αεροπλάνου της KOREAN AIR.
Η στάση των ελληνικών κομμάτων κατά την ψηφοφορία στο ΕΚ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτισμού, το 2009, αποτελεί πανεθνική ντροπή. Και η αποχή της ΝΔ και η καταψήφιση από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Σήμερα όμως η ντροπή για την στάση του ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο θέμα αρχής είναι αβάσταχτη
».

Την παρέμβαση του Δημήτρη Κούρκουλα ανέδειξε, με δική του ανάρτηση στο Facebook, ο Απόστολος Δοξιάδης ο οποίος απεύθυνε κρίσιμα ερωτήματα στους διεκδικητές της ηγεσίας Φώφη Γεννηματά και Γιώργο Καμίνη. Γράφει ο Απόστολος Δοξιάδης:

«Εξαιρετική η ανάρτηση του Dimitris Kourkoulas για τη στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του Κοντονή και του συνεδρίου στην Εσθονία. Η ανάρτηση μετρά διπλά,καθώς ο γράφων έχει βρεθεί πολιτικά κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Αλλά η στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλη από την παλαιότερη, όταν καταψήφισε, το 2008, μαζί με το ΚΚΕ, τη θέσπιση πανευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ναζισμού και του Κομμουνισμού.
Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απ᾽ όσο γνωρίζω ο μόνος που πήρε ξεκάθαρη θέση, ότι τα εγκλήματα είναι εγκλήματα όποιος και να τα διαπράττει, και το ζήτημα τελειώνει εκεί, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναρωτιέμαι όμως πως απαντούν στο ερώτημα: «Τα εγκλήματα του κομμουνισμού είναι εξ ίσου καταδικαστέα με του ναζισμού;» οι διεκδικητές της προεδρίας της ΔΗΣΥ, όσοι έχουν ήδη δηλώσει υποψήφιοι, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Καμίνης, αλλά και όσοι πρόκειται να δηλώσουν. Και για να είμαι σαφής, αναρωτιέμαι μόνον εφ᾽ όσον οι απαντήσεις είναι ΝΑΙ και ΟΧΙ. Γιατί σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα, οι άλλες απαντήσεις είναι απλές υπεκφυγές
».

Αυτή ήταν η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, μετά τον σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην καταδικάσει τα εγκλήματα του σταλινισμού:

«Όσοι δεν έχουν ιδέες για το σήμερα, συγκρούονται μόνο για το χθες. Είναι αρκετοί και από διαφορετικές κατευθύνσεις, όσοι θέλουν οι Έλληνες, να ξαναζήσουν έναν ακόμη διχασμό. Ή η Ελλάδα θα βυθιστεί σε αυτόν ή θα προχωρήσει μπροστά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι και ο ίδιος εργάζονται για το δεύτερο.
«Είναι άνθρωποι κάθε γενιάς: παλιότεροι που βίωσαν την ιστορία και πίστεψαν στην εθνική συμφιλίωση, νεότεροι που αγωνίζονται για την ζωή τους και πιστεύουν σε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Στην περίοδο κατάχρησης του παρελθόντος, είμαι με αυτούς που ονειρεύονται το μέλλον
», επισημαίνει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.