Ειδησεογραφικό site

Δικαίωμα ψήφου λόγω τουρκικής υπηκοότητας έχουν περίπου 30.000 Σύροι στις εκλογές της 24ης Ιουνίου

125

Περίπου 30.000 Σύροι, που κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα και έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της γειτονικής χώρας στις 24 Ιουνίου. Την αποκάλυψη έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σμύρνη.

«Έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, αλλά δεν γνωρίζω πόσοι από αυτούς θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. Είναι φιλοξενούμενοί μας και θα επιστρέψουν στη χώρα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και πρόσθεσε πως οι Σύροι στην Τουρκία θα πρέπει να υπακούουν τους τουρκικούς νόμους.

«Αν δεν το κάνουν θα τους πάρουμε από το χέρι και θα τους οδηγήσουμε εκεί από όπου ήρθαν», τόνισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο επταετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία υπολογίζεται πως οδήγησε μέχρι τα τέλη του 2017 περισσότερους από 6,3 εκατ. Σύρους εκτός της χώρας τους. Οι Σύροι πρόσφυγες αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των προσφύγων και η Τουρκία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό εξ αυτών. Μέχρι τα τέλη του 2017 στην Τουρκία καταγράφηκαν 3,5 εκατ. πρόσφυγες με την πλειοψηφία τους να είναι Σύροι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 24 Ιουνίου οι ψηφοφόροι στη γειτονική χώρα θα ψηφίσουν ταυτόχρονα για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.