Ειδησεογραφικό site

Δείγματα πανικού…

47

Του Κώστα Στούπα 

Η αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης μέσω της υποβάθμισης των χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι αυξημένο.

Σε κάποια σύγχρονη χώρα η χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους για προσωπικές ανάγκες μπορεί να αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Όχι για την Ελλάδα που κάθε κυβέρνηση και πρωθυπουργός χρησιμοποιούν το δημόσιο σαν να ήταν τα αμπελοχώραφα του παππού τους.

Κι άλλοι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει εναέρια μέσα μεταφοράς της κυβέρνησης για να πάνε διακοπές ή τα δάνειζαν για εξυπηρετήσεις.  Το ίδιο συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό με μεταφορικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων.

Η ιστορία της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους για οικογενειακή  εκδρομή στο Παρίσι θα μπορούσε να  δικαιολογηθεί. Ένας πρωθυπουργός δεν παύει εκτός των αυξημένων πολιτικών υποχρεώσεων να έχει και οικογενειακές υποχρεώσεις. Προκειμένου να τις προλάβει όλες, προς όφελος και του δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους για προσωπικές ανάγκες.

Ένας πρωθυπουργός όμως και το γραφείο του δεν μπορούν να ψεύδονται ή να χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις με ερασιτεχνικό τρόπο.

Ο τρόπος που το Μαξίμου βγήκε να μαζέψει την κατάσταση ήταν ερασιτεχνικός και κρύβει πανικό.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν το ταξίδι του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Παρίσι μίλησαν ανεπίσημα για συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη της L’ Oreal με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων της γαλλικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η συνάντηση με τη Rochild για θέματα του χρέους είναι μια άλλη ιστορία και προϋποθέτει κάποια επίσημη σύμβαση έργου όπως αυτή της Lazard  που έχει αναλάβει σύμβουλος.

H γαλλική εταιρεία είναι ένας παγκόσμιος «παίκτης» με τζίρο περί τα 95 δισ. Ευρώ, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το μισό ελληνικό ΑΕΠ.  Αν το Μαξίμου ψεύδεται κάνει πολύ άσχημα γιατί η εταιρεία είναι εισηγμένη σε αρκετά χρηματιστήρια και αργά ή γρήγορα η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι θα ζητήσουν να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη σχετική πληροφορία.

Η εταιρεία απάντησε χθες και μίλησε για ιδιωτικού χαρακτήρα συνάντηση στελέχους με τον πρωθυπουργό. Ιδιωτικού χαρακτήρα συνάντηση δεν σημαίνει σχέδια για επενδύσεις γιατί αυτά αφορούν τους μετόχους της εταιρείας.

Πως θα μπορούσε άλλωστε η συνάντηση να αφορά σχέδια για επενδύσεις  σε μια χώρα με χρεοκοπημένες τράπεζες, η οποία απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου με πιθανό Grexit;

Η Ελλάδα  είναι χώρα υψηλού ρίσκου που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει ακόμη υψηλότερου και οποιοδήποτε σχέδιο για επενδύσεις εδώ θα μπορούσε  άμεσα να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη μετοχή της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, οπότε οποιαδήποτε υποτιθέμενη περαιτέρω επένδυση θα πρέπει να αφορά είτε την παραγωγή είτε την ανάπτυξη προϊόντων.

Από τις 45 μονάδες παραγωγής που διαθέτει η εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται μόνο μια και αυτή είναι στην Τουρκία.

Αν πάραυτα υπάρχει ενδιαφέρον από οποιαδήποτε εταιρεία  για επένδυση στην Ελλάδα είναι παράδοξο ο πρωθυπουργός της χώρας να επισκέπτεται μυστικά τα  στελέχη στην έδρα τους.

Πόσο μάλλον όταν η ιδιοκτήτρια της εν λόγω εταιρείας στη χώρα της έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε χρηματισμό πολιτικών.

Στις επιχειρήσεις οι καθαροί κανόνες κάνουν τους καθαρούς λογαριασμούς. Μια εταιρεία θα επενδύσει σε μια χώρα γιατί οι συνθήκες στη χώρα αυτή είναι ελκυστικές σε σύγκριση με την ευρύτερη περιοχή και έτσι ενισχύει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.

Όποιος εξετάζει σοβαρά να επενδύσει σε μια χώρα απευθύνεται στις τράπεζες της χώρας και τους ειδικούς συμβούλους που θα του ετοιμάσουν ένα πλάνο κόστους- απόδοσης της επένδυσης.

Σε τριτοκοσμικές χώρες οι επενδυτές μιλάνε κατευθείαν με την πολιτική εξουσία σε ανώτατο επίπεδο. Συνήθως όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται υπόνοιες για ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής εξουσίας για την παράκαμψη πιθανών παρανομιών, συνήθως με το αζημίωτο.

Στις δημοκρατικές χώρες και τις ανοιχτές οικονομίες οι επενδύσεις προσελκύονται με ύπαρξη μια σειρά δεδομένων όπως: Η χαμηλή φορολογία, το ανταγωνιστικό εργατικό κόστος, η ύπαρξη υψηλού επιπέδου στελεχιακού δυναμικού, η ύπαρξη  ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το χαμηλό κόστος διαφθοράς που συνδυάζεται με τη μικρή κρατική γραφειοκρατία, την πολιτική και φορολογική σταθερότητα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει σχεδόν τίποτα απ’ όλα αυτά. Γιατί μια σοβαρή εταιρεία να ρισκάρει να έρθει στην Ελλάδα;

Επιπλέον η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο ενός Grexit όπου οποιοσδήποτε επενδύσει σήμερα σε Ευρώ στη χώρα κινδυνεύει αύριο η επένδυσή του να αποτιμηθεί σε υποτιμημένες δραχμές.

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου μιλά για προσέλκυση επενδύσεων πανηγυρίζει για την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος το οποίο οφείλεται στη στάση πληρωμών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται και η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η διαρροή του Μαξίμου περί δήθεν επενδυτικού ενδιαφέροντος για να δικαιολογήσει την οικογενειακή εκδρομή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης…

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.