Ειδησεογραφικό site

Διεθνή ΜΜΕ: Πώς είδαν το συλλαλητήριο της Αθήνας

78

Εκτενή αφιερώματα από Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, διεθνή πρακτορεία, αλλά και από την Κίνα

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ, όμως και τα διεθνή Μέσα φιλοξένησαν σε πολλές περιπτώσεις εκτενή αφιερώματα στην τεράστια συγκέντρωση για τη Μακεδονία.  Μεγάλα δίκτυα, από την Ευρώπη, μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα, κάλυψαν με ζωντανές συνδέσεις τη σημερινή συγκέντρωση ενώ πολλά Μέσα, ανάμεσά τους και η Βουλγαρική τηλεόραση, οργάνωσαν δημοσιογραφικές αποστολές στην Αθήνα.

«Διαδηλωτές κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, για μία μαζική συγκέντρωση κατά ενός πιθανού συμβιβασμού της Ελλάδας στη διαμάχη για το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας» ήταν το σχόλιο της κινεζικής τηλεόρασης.

Με συνεχείς συνδέσεις από το νωρίς το πρωί, και με τη βοήθεια διεθνολόγων, το βρετανικό δίκτυο Skynews, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που χιλιάδες Έλληνες ανησυχούν για το θέμα του ονόματος.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναφέρεται τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa υπό τον τίτλο «Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική’».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική’, φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας».

Το ρεπορτάζ του DLF
«Διαδηλωτές ζητούν από τη ‘Μακεδονία’ αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος σχετικής είδησης που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα με τη γειτονική ‘Μακεδονία’. Αξιώνουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος. Οι διοργανωτές υπολογίζουν με έως και ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Στην παρούσα φάση διαμεσολαβούν μεταξύ των δυο πλευρών τα Ηνωμένα Έθνη. […] Η διένεξη στέκεται εδώ και χρόνια εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (σσ. της ΠΓΔΜ) με ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που επιτάσσουν να μην χρησιμοποιεί η ΠΓΔΜ το συνταγματικό της όνομα, ο καθηγητής Στέφαν Τρεμπστ σημειώνει: «Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική ‘Μακεδονία’. Γι΄ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση».

Το συλλαλητήριο στο πρωτοσέλιδο των Financial Times
Μια εικόνα διαδηλωτών που βρέθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα  και κρατάνε ένα πανό που γράφει «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα», φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.

Στους τίτλους βλέπουμε τον αμερικανικό ιδιωματισμό  «It’s all Greek», που σημαίνει «δεν καταλαβαίνω γρι», ενώ από κάτω το δημοσίευμα υπάρχει η φράση: «Γείτονες στη μάχη του ονόματος».

«Το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με όσα μπορεί κανείς να δει στην πρώτη σελίδα, το εκτενές άρθρο περιγράφει τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να βρουν λύση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και κάνει ειδική αναφορά στις ανησυχίες των Ελλήνων για τις αλυτρωτικές αξιώσεις της FYROM, που εμποδίζουν τη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

BBC: «Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»
«Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Με αυτόν τον τίτλο, ένα εκτενές δημοσίευμα του BBC που βρίσκεται στην κορυφή της αρχικής σελίδας του ιστότοπου καταγράφει τον παλμό του μεγάλου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. «Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το άρθρο κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.

Reuters: Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας
«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press. Ειδική αναφορά γίνεται στις προετοιμασίες. «Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα, που κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας, αλλά και στους μικροπωλητές που έχουν βγει στους δρόμους πουλώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

Ειρωνικοί είναι οι κυριακάτικοι Times. «Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία», αναφέρουν.

Για το συλλαλητήριο αναφορά κάνουν ακόμη οι New York Times, η Daily Mail, αλλά και η Sabah.

The Telegraph: Μαζική διαδήλωση κατά του συμβιβασμού που προωθεί η κυβέρνηση
«Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων πλημμύρησαν μια μαζική διαδήλωση στην Αθήνα την Κυριακή, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην συμβιβαστεί στην διαμάχη για το όνομα της γειτονικής Μακεδονίας», γράφει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, επισημαίνοντας τον Μίκη Θεοδωράκη, «συνθέτη του Ζορμπά και σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα, που ζήτησε από την κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα πριν λάβει απόφαση».

The Guardian: Πάνω από 100.000 διαδηλωτές κατά ενός συμβιβασμού με τη γειτονική Μακεδονία
«Πάνω από 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός πιθανού συμβιβασμού με την γειτονική Μακεδονία για το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», επισημαίνει ο βρετανικός Guardian που στέκεται στο πλήθος που συγκεντρώθηκε από όλη τη χώρα και την τεράστια σημαία που υψώθηκε με γερανό. «Οι αριστερές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες έχουν υποσχεθεί λύση αυτή τη χρονιά και διεξάγουν διαπραγματεύσεις».

La Stampa: Χιλιάδες κόσμου στο δρόμο για τον όρο «Μακεδονία»
«Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, όπου εστιάζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, που κάνει μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα καταλήγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να κλείσει μια διαμάχη 27 ετών.

Russia Today: Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν για τη Μακεδονία
«Οι διοργανωτές υπολογίζουν πως 1,5 εκατ. κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αλλά η αστυνομία μειώνει αυτόν τον αριθμό σε μόλις 140.000 χιλιάδες», παρατηρεί το ρωσικό πρακτορείο Russia Today και προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις επίλυσης του ζητήματος, προφανώς συμφωνώντας σε ένα νέο όνομα για τη χώρα, που εκτός των άλλων θα διευθετήσει και την διαφωνία που κρατά τη Μακεδονία εκτός ΝΑΤΟ».

Πρακτορείο ειδήσεων ΠΓΔΜ: Μαζική διαδήλωση κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»
Στον όγκο των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εστιάζει το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων MIA στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην μαζική διαδήλωση κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην Αθήνα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.