Ειδησεογραφικό site

Die Zeit: Ποιος θα διαδεχθεί τον Τσίπρα; Εάν επικρατήσει το ΝΑΙ

39

«Εάν επικρατήσει το «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ποιο θα είναι το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνοντας ότι, οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών δείχνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

Αυτό τουλάχιστον σημαίνει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, αλλά και η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφοφόροι πουν «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ποια κόμματα θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση; Και το άλλο ερώτημα, ποιος θα ήταν ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης; Μήπως ο προκάτοχος του Αλέξη Τσίπρα και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς;

«Αλλά ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δηλώσει πως ο ίδιος αλλά και ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να ηγηθούν μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι στην Ελλάδα ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, θα έχει πιθανό τεχνοκρατικό προφίλ, όπως στην περίπτωση του 2011 με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Παρόμοια καριέρα έχει ακολουθήσει και ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, όπως επισημαίνει η «Die Zeit», είναι ένα πρόσωπό που θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη αρκετών στελεχών της Αριστεράς.

Πάντως, με όλα τα σενάρια ανοιχτά, η πιο θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση Τσίπρα θα ήταν να επικρατήσει το «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα και εν συνεχεία η Αθήνα να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους δανειστές έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit.

Τα σχόλια είναι κλειστά.