Ειδησεογραφικό site

Die Welt: Οι επτά πιθανοί υποψήφιοι που θα διαδεχθούν τον Σόιμπλε

50

Ποιος θα διαδεχθεί τον Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού; Σύμφωνα με την γερμανική Die Welt, επτά πολιτικοί συγκεντρώνουν τις πιθανότητες να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει ορισμένα ισχυρά χαρακτηριστικά, που ο Σόιμπλε συγκέντρωνε. Αφενός, να έχει τη στήριξη του κόμματός του και αφετέρου αυτογνωσία και επίγνωση της αποστολής του. Η αποστολή του νέου υπουργού δεν θα είναι εύκολη, δεδομένης της επιτυχίας του Σόιμπλε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μετά από τέσσερις δεκαετίες αλλά και των χειρισμών του στην ευρωπαϊκή κρίση.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του αναφέρονται ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός ‘Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και βεβαίως ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και εξωστρεφείς. Στα «συν» του οι σχέσεις του με την Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, όπου έχει εργαστεί. Ωστόσο, η φθίνουσα πορεία της καγκελαρίου ενδέχεται να μην της επιτρέψει να τον επιβάλλει, ως στενό της συνεργάτη, έναντι κάποιου άλλου. Βαθμός: 5/5 στις ικανότητες, 4/5 η πιθανότητα επιλογής του.

Εξίσου ικανή δείχνει η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με δύσκολη προϋπηρεσία στα «σκάνδαλα» του υπουργείου της. Η ίδια δεν θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητή στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο διαθέτει εμπειρία στα υπουργεία Οικογένειας και Εργασίας. Βαθμός: 5/5 στις ικανότητες, 2/5 στην πιθανότητα επιλογής της.

Ελάχιστες πιθανότητες δίνει η εφημερίδα στον Γκίντερ Έτινγκερ, το γνωστό Επίτροπο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με πολύ ισχυρά ερείσματα στο συνασπισμό της Μέρκελ. Ωστόσο, θεωρείται διάσημος για τις «γκάφες» του σε λεκτικό επίπεδο, ενώ υπάρχει δυσπιστία για το εάν θα τηρήσει σιγή, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Βαθμός: 4/5 στα προσόντα, 1/5 οι πιθανότητες επιλογής του.

Υποψήφιος είναι και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, που θα παραιτηθεί για να παραμείνει στην ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Ο Ζεεχόφερ διαθέτει το απαιτούμενο βάρος, ενώ πολλά στελέχη του CDU θα τον προτιμούσαν έναντι άλλων υποψηφίων. Βαθμός: 4/5 στα προσόντα και 2/5 οι πιθανότητες επιλογής του.

Υποψήφιος διάδοχος είναι και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με πολύ υψηλά δημοφιλίας. Ωστόσο, η Welt θεωρεί ότι δεν διαθέτει μακροπρόθεσμη γραμμή, αλλά αλλάζει συνεχώς σχέδια. Άγνωστη βέβαια παραμένει και η βούληση του Μάρτιν Σουλτς να τον αξιοποιήσει. Βαθμός: 4/5 στις ικανότητες, 2/5 οι πιθανότητες επιλογής του.

Πολύ υψηλά προσόντα φαίνεται ότι έχει ο δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD, Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, το δημοσίευμα θεωρεί ότι θα παραμείνει στο Αμβούργο, όπου τον αντιμετωπίζουν περίπου ως «βασιλιά». Βαθμός: 5/5 στις ικανότητες, 2/5 οι πιθανότητες επιλογής του.

Στον αντίποδα, οι συντάκτες της εφημερίδας δίνουν πολύ χαμηλό βαθμό στον Μάρτιν Σουλτςόσον αφορά στα προσόντα και πολύ υψηλό όσον αφορά στις πιθανότητες να αναλάβει διάδοχος του Σόιμπλε. Ο συντάκτης επικρίνει τις απόψεις του για τα δημοσιονομικά, ενώ πολλοί τον συμβουλεύουν να μείνει εκτός κυβέρνησης. Βαθμός: 2/5 στα προσόντα, 5/5 στις πιθανότητες

Τα σχόλια είναι κλειστά.