Ειδησεογραφικό site

Die Welt: Οι Ευρωπαίοι μετάνιωσαν που δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2010

30

Σε ένα εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt περιγράφει το χρονικό της διάσωσης της Ελλάδας πριν πέντε χρόνια και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρωταγωνιστές εκτιμούν πλέον ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαν αφήσει την Αθήνα να χρεοκοπήσει.

Μετά την οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα απειλεί την ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξήγησε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers».

«Τότε άλλαξε ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την ΕΚΤ λόγω των διαφωνιών του για την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.

«Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία», εξήγησε ο Σταρκ.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εποχής εκείνης που εξακολουθεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», εξήγησε η ίδια πηγή. Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη μέχρι και σήμερα με την αγωνία. Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν κανέναν, όμως δεν έχουν τα εργαλεία για να αναγκάσουν μια χώρα να κάνει κάτι.

Και καθώς η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, λίγα φαίνονται να έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.