Ειδησεογραφικό site

Die Presse: Μεγάλο αφιέρωμα στις Κυκλάδες

85

Τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Νάξο και την Πάρο, επέλεξε η αυστριακή εφημερίδα στο αφιέρωμά της με τίτλο «Κυκλάδες: Ηφαιστειακοί Κόσμοι».

Σε πέντε σελίδες ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζει τις ομορφιές των τεσσάρων αυτών νησιών συνδυάζοντάς τις με χρηστικές πληροφοριές για την πρόσβαση, στη διαμονή, τα αξιοθέατα και τη διασκέδαση.

Το αφιέρωμα ξεκινά από τη Σαντορίνη για την οποία περιγράφεται η ηφαιστειογενής μορφολογία της, τα τυπικά λευκά «κυβοειδή» σπίτια της, οι τουριστικές της τοποθεσίες, οι  διάσημες – «κόκκινη» και «μαύρη» – παραλίες της ενώ γίνεται ειδική αναφορά πως πριν το μαζικό ερχομό τουριστών στο νησί, κυρίαρχη εικόνα ήταν εκείνη των ανεμόμυλων και των αμπελώνων.

Παρουσιάζοντας τη Μήλο, ο συντάκτης του αφιερώματος αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην ιστορία της ανακάλυψης το 1820 από χωρικό, του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει αντίγραφό του.

Στο νησί, όπως σημειώνει, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει σήμερα τόσο κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων όσο και ένα ρωμαϊκό θέατρο, όπως επίσης μοναδικούς σε ομορφιά σχηματισμούς βράχων που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περιηγήσεις στα ορυχεία θείου ή επισκέψεις στις αμέτρητες παραλίες.

Από τη Νάξο περιγράφει, μεταξύ άλλων, την κρυστάλλινη γαλάζια θάλασσά της, τον Άγιο Προκόπιο, την πύλη του ναού του Απόλλωνα και την ιστορία του, την παλιά πόλη, το χωριό των καλλιτεχνών Απείρανθο, τις πολλές και ποικίλες καλλιέργειες, παραπέμποντας σε διηγήσεις και εμπειρίες κατοίκων του νησιού.

Αναφερόμενος στην Πάρο σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ο επισκέπτης ανακαλύπτει παντού αμμώδεις κολπίσκους, ενώ πόλοι έλξης αποτελούν πέραν της πρωτεύουσας Παροικιά, το χωριό των ψαράδων Νάουσα με τις πολλές ταβέρνες, τα καφέ και τα μπαρ, όπως επίσης το χωριό Λεύκες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.