Ειδησεογραφικό site

Δίχως τελειωμό οι τραγωδίες στην ασφάλτο – Μειώνει 50% τα πρόστιμα το Υπουργείο Μεταφοράς παρ’ όλα αυτά

30

Καθημερινά θρηνούμε νεκρούς στην άσφαλτο: Αμφιλοχία, Μοίρες Ηρακλείου και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μόνο τα τρία σημεία όπου σκοτώθηκαν νέοι άνθρωποι – Αναλογική επιβολή προστίμου βάσει εισοδήματος και κοινωνική εργασία εξετάζει το υπουργείο

Παρά τις συνεχείς τραγωδίες στην άσφαλτο, που γίνεται τόπος «θυσίας» νέων ανθρώπων από ασυνείδητους οδηγούς, το υπουργείο Μεταφορών εξετάζει να μειώσει τα πρόστιμα για τους παραβάτες ακόμα και κατά 50%. Ακόμα εξετάζεται τα πρόστιμα να επιβάλλονται αναλογικά με το εισόδημα του παραβάτη, αλλά και κοινωνική εργασία ως ποινή, είναι οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα, οι ειδήσεις καταγράφουν την πραγματικότητα: Τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στην Αμφιλοχία, τις Μοίρες Ηρακλείου και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το πολύνεκρο τροχαίο με την Πόρσε στο πάρκινγκ της Αθηνών – Λαμίας. 

Στην Αμφιλοχία, ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε αβοήθητες δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες απεβίωσε. Περαστικοί ειδοποίησαν ασθενοφόρο που μετέφερε την πιο βαριά τραυματισμένη γυναίκα στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό της. Τελικά επρόκειτο για έναν 19χρονο που συνέλαβε η αστυνομία και ο οποίος θα οδηγηθεί σε λίγη ώρα στον Εισαγγελέα.

Χθες το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 19χρονος σε τροχαίο που σημειώθηκε στην περιοχή των Μοιρών, της Μεσαράς Ηρακλείου Κρήτης. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 19χρονος στο ύψος της διασταύρωσης από Καπαριανά προς Ζαρό, ξέφυγε από τον έλεγχό του, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοίχο. Στην περιοχή έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά ο νεαρός οδηγός εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ένας 18χρονος που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, παρέσυρε και σκότωσε ένα 13χρονο κορίτσι, βυθίζοντας στο πένθος όλη την περιοχή.

Τα μειωμένα πρόστιμα που επεξεργάζεται το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», δεν θα αφορούν στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές. Έτσι το πρόστιμο για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, του STOP, για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για την υπερβολική ταχύτητα, παραμένει στα… δυσθεώρητα ύψη των 700 ευρώ. Ανοίγει όμως «παραθυράκι» καθώς, εφόσον εφαρμοστεί η αναλογικότητα στην επιβολή του προστίμου, δηλαδή να πληρώνει καθένας αναλόγως του εισοδήματός του, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τα πρόστιμα αυτά να είναι για κάποιους τουλάχιστον, μειωμένα.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επιμένει πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με επιτυχία και πως «άλλο να πληρώνει 100 ευρώ πρόστιμο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και άλλο με 50.000 ευρώ». Επισημαίνει ακόμα πως η επιβολή του προστίμου θα γίνεται μέσω των στοιχείων του TAXIS, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται τα στοιχεία οικονομικής κατάστασης του παραβάτη. Όσον αφορά τις αιτιάσεις πως μια τέτοια διάταξη θα ήταν αντισυνταγματική, το υπουργείο διατείνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Τονίζεται τέλος πως ακόμα όλες οι αλλαγές είναι υπό συζήτηση, πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση και πως δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.