Ειδησεογραφικό site

Διχασμένη η ΕΕ για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

154

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δίνει το στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών.  Όπως υπογράμμισε, εάν η Σύνοδος δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος σε «πραγματικά σκληρούς τύπους, να εφαρμόσουν σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές».

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Γι’ αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και οι εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά, πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

«Σώστε» την Μέρκελ

Την ίδια ώρα, το Παρίσι δηλώνει έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών στην ΕΕ, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα. Αυτό ανέφερε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες. Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το «δώρο» Τσίπρα στην καγκελάριο

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε με ικανοποίηση το «δώρο» του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους στους FT ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, προκειμένου «να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει επιπλεον στηριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρωτης υποδοχης και λήψη μέτρων σε περιπτωση κρισης. Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη απο Αφρική και Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία δηλώνει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό. «Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων» είπε ο εκπρόσωπος της Βουδαπέστης. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης» σημείωσε.

Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εάν η Ρώμη δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της. «Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά, εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζουζέπε Κόντε.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο μάχης στη Σύνοδο, με σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της, ενώ την ίδια ώρα η αντι-μεταναστευτική ρητορική, όπως αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον, αποτελεί την κυρίαρχη ρητορική τόσο στις χώρες του Βίσενγκραντ, όσο και στην Ιταλία, την Αυστρία και το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιθυμούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την κρίση, η οποία στην πράξη δεν υφίσταται…

Τα σχόλια είναι κλειστά.