Ειδησεογραφικό site

Διάλογοι: Οι Τούρκοι δεν είναι μπουνταλάδες

146

Άρθρο του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Γρηγόρης: Πρόεδρε, οι Τούρκοι πότε θα βγάλουν το σκασμό και πότε θα πάψουν να επιβουλεύονται την εθνική μας ακεραιότητα και κυριαρχία μας;

Κρητικός: Δεν θα πάψουν ποτέ να την επιβουλεύονται και να την διεκδικούν. Τους λέμε μπουνταλάδες, αλλά δεν είναι μπουνταλάδες. Βάζουν μακροπρόθεσμους επεκτατικούς στόχους, ομονοούν όλα τα κόμματα σ’ αυτούς, τους επαναλαμβάνουν κάθε τόσο, ώστε να εμπεδωθούν στην διεθνή κοινή γνώμη. Και έχε υπόψη σου, ότι δεν βιάζονται. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τους πραγματοποιήσουν.

Γρηγόρης: Αυτό βλέπω και εγώ.

Κρητικός: Σου έχω πει και άλλοτε ότι από την επομένη της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, οι Τούρκοι δεν έπαψαν να εποφθαλμιούν τα νησιά του Αιγαίου. Είναι «αγκάθια» στα μάτια τους.

Γρηγόρης: Γι’ αυτό ζητάνε την αποστρατιωτικοποίησή τους;

Κρητικός: Γι’ αυτό. Νομίζεις ότι «φοβούνται» μήπως τα χρησιμοποιήσουμε εμείς για επεκτατικούς σκοπούς; Μην είσαι αφελής. Θέλουν τον αφοπλισμό τους, ώστε την κατάλληλη στιγμή να κάνουν το ρεσάλτο τους. Στο επαναλαμβάνω. Μην είσαι αφελής. Οι Τούρκοι δεν βιάζονται. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Γρηγόρης: Όπως έκαναν και στην Κύπρο το 1974.

Κρητικός: Α΄ μπράβο που μου το θύμησες. Σε πληροφορώ ότι την Κύπρο ο Γεώργιος Παπανδρέου την είχε καταστήσει απόρθητο φρούριο, με την αποστολή ολόκληρης μεραρχίας, το 1965. Την είχε μετατρέψει σε αστακό.

Γρηγόρης: Έτσι ε; Δεν το ήξερα αυτό.

Κρητικός: Μάθε το λοιπόν τώρα. Αλλά μάθε και τούτο: Η χούντα του Παπαδόπουλου υπό την πίεση των Αμερικανών, σε σύσκεψη που έγινε στην Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης τον Σεπτέμβριο του 1967, μεταξύ εκπροσώπων της χούντας (Μακαρέζος κ.α) και εκπροσώπων της Κυβέρνησης Ντεμιρέλ, αποφασίστηκε να αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από την Κύπρο. Μετά από λίγο η μεραρχία αποσύρθηκε από τη χούντα. Έτσι έμεινε η Κύπρος ανοχύρωτη. Ήταν η προπαρασκευαστική προδοτική πράξη της χούντας σε βάρος της Κύπρου.

Γρηγόρης: Πρόεδρε εμείς οι νεότεροι δεν τα ξέρουμε αυτά τα πράγματα.

Κρητικός: Μάθετέ τα τώρα. Από τον Σεπτέμβριο του 1967 (Κεσσάνη), πέρασαν 7 χρόνια για να κάνουν οι Τούρκοι το 1974, την εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή το πραξικόπημα της χούντας σε βάρος του Μακαρίου. Αυτή ήταν η δεύτερη φάση της προδοσίας από τη χούντα. Γι’ αυτό σου είπα: Οι Τούρκοι δεν βιάζονται. Βάζουν τους μεσοπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, προγραμματίζουν, μεθοδεύουν και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Ο Ερντογάν, είναι φανερό ότι έχει δρομολογήσει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πότε, επιτέλους, θα το καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τους λέμε μπουνταλάδες, αλλά δεν είναι. Μπουνταλάδες είμαστε εμείς.

Γρηγόρης: Έτσι φαίνεται.

Κρητικός: Όχι φαίνεται. Έτσι είναι. Και να έχεις υπόψη σου και τούτο: Ότι στις σχέσεις μας με την Τουρκία, η Γερμανία δεν είναι μαζί μας. Είναι εναντίον μας, για χίλιους λόγους, ιστορικούς, οικονομικούς κ.α.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.