Ειδησεογραφικό site

Deutsche Welle: Με το βλέμμα στην Ελλάδα το Βερολίνο

39

Στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνον. Από το πρωί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σχεδόν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τόσο ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμένουν ότι ο νικητής των ελληνικών εκλογών θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε όλο και περισσότερο στο αν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και, ποια στάση θα τηρήσει τελικά στο θέμα του ελληνικού χρέους, εφόσον βέβαια σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με της εκλογές του 2012 όταν η αρθρογραφία στα γερμανικά μίντια ήταν σχεδόν μόνον αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά επικράτησε μια στάση κριτικής αντιμετώπισης της πολιτικής που σκέπτεται να ακολουθήσει ως κυβέρνηση όσον αφορά το χειρισμό του δανειακού ζητήματος. Η περίπτωση ενός Grexit αναφέρεται μεν ως θεωρητικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης λύσης, ωστόσο δεν προβάλλεται ουσιαστικά ως πιθανή άμεση συνέπεια μιας ενδεχόμενης νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Βερολίνο εμμένει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των εξελίξεων στην Ελλάδα συνέβαλε ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας και οπωσδήποτε η κυβέρνηση, απέχοντας από δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως άμεση παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την πάγια θέση του Βερολίνου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της.

Εντούτοις το αίτημα αυτό το διατυπώνει η Γερμανία και έναντι της Γαλλίας ή και της Ιταλίας. Επίσης, στο θέμα των δανείων, το αίτημα του Βερολίνου είναι το ίδιο όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος): αλληλεγγύη με αντάλλαγμα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σε αυτό η Γερμανία θα επιμείνει, δηλαδή να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.