Ειδησεογραφικό site

Deutsche Welle: «Γεμάτο προκλήσεις το 2015 για την Ε.Ε.»

44

«Γεμάτο προκλήσεις είναι το 2015 για την Ε.Ε.» τονίζει η Deutsche Welle (DW) σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Τι φέρνει το νέο έτος;»

Προτεραιότητες για το 2015 σύμφωνα με την DW είναι η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ δεν αποκλείει και επιστροφή της ευρωκρίσης, σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ίσως να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Για το «πακέτο Γιούνκερ»

Η DW αναφέρει ότι το επενδυτικό πρόγραμμα 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας στην Ε.Ε., αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015.

«Παράλληλα όμως ο στόχος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών παραμένει», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς για να μετριάσει τις υπερβολικές προσδοκίες χωρών, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, συνεχίσει η DW και προσθέτει πως παρά το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για το νέο έτος οικονομική ανάπτυξη μόλις 1,1%.

Ακόμη ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι αν και  η ΕΚΤ θα συνεχίσει και φέτος την καταπολέμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης, οι κίνδυνοι υπερτερούν, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Φρανκφούρτης την οποία επικαλείται.

«Πονοκέφαλο για την κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προκαλεί ο χαμηλός πληθωρισμός. Η ΕΚΤ προτίθεται να ρίξει στην αγορά μεγάλες ποσότητες χρήματος, όποτε υπάρξει ανάγκη. Την ώρα που η Ιταλία πιέζει προς μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η Γερμανία προτιμά, ως συνήθως, μια πιο συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική».

Ο κίνδυνος διολίσθησης της Ελλάδας

Αναφορά γίνεται και στις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας και το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει ένα λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές», είχε προειδοποιήσει απροκάλυπτα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει η DW και παραθέτει απόσπασμα από ανάλυση της  επενδυτικής τράπεζας Goldman-Sachs σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσει την απειλή του και σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος και επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές, ενδέχεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να κρατήσει κλειστές τις ελληνικές τράπεζες για αρκετές μέρες».

Ουκρανία: κορυφαία πρόκληση στην εξωτερική πολιτική

Τέλος αναφορά γίνεται και στην  ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία, ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Τον Μάρτιο, τονίζει η DW, η Ε.Ε. αποφασίζει για την παράταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

«Μια πρώτη και σημαντική δοκιμή για την συνοχή της Ένωσης» αναφέρει και διευκρινίζει πως ήδη σήμερα υπάρχουν φωνές από την Ιταλία ή την Ουγγαρία που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβικς, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε μια ενδεδειγμένη απάντηση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην πολιτική του Κρεμλίνου έναντι της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στην DW, συνεχίζει το άρθρο,  δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι ο πολιτικός διάλογος με την Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα και μια στρατηγική περιορισμού της επιθετικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.