Ειδησεογραφικό site

Δέσμευση Αναστασιάδη – Τσίπρα – Νετανιάχου για τον αγωγό East Med

50

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας θα γίνει εντός του 2018 – Τι ειπώθηκε κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Τη δέσμευσή τους για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018 για τον αγωγό East Med, εξέφρασαν οι Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη Τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη θέση ότι η σημερινή Σύνοδος ήταν απόλυτα επιτυχής, αναφορικά με τους στόχους που τέθηκαν. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως «Για να είναι ο διάλογος εποικοδομητικός θα πρέπει η Τουρκία να απέχει των προκλήσεων». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως όσον αφορά το Μεσανατολικό, η Κύπρος παραμένει σταθερή στη θέση της για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, τόνισε, οποιαδήποτε προσπάθεια που υποσκάπτει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, είναι αδιανόητη.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στάθηκε στα άμεσα αποτελέσματα που έχει η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών. Αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγα χρόνια στη Χάιφα και στην κατάσβεση της οποίας βοήθησαν ομάδες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Κύπριο αστυνομικό που δέχθηκε πυρά το Σάββατο το βράδυ και ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για φροντίδα. «Αυτό είναι η συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου. Ακόμη, σε σχέση με τον τουρισμό, σημείωσε πως κάθε χρόνο περίπου το 1/10 των Ισραηλινών επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αυτό που ζητώ είναι να ανταποκριθείτε κι εσείς», πρόσθεσε χαριτολογώντας. «Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι μόνο παραγωγικές, αλλά και ενθαρρυντικές» ανέφερε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος σημείωσε πως πριν από χρόνια «ήμασταν τρεις δημοκρατίες, απομονωμένες η μία από την άλλη». Τόνισε επίσης ότι οι τρεις χώρες οφείλουν να συνεργαστούν, καθώς έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες.

 

Τελευταίος μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι μετά και την πραγματοποίηση της 4ης Τριμερούς, «μία στρατηγική συμμαχία παίρνει σάρκα και οστά». «Θέλουμε η Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και όχι εντάσεων» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι κύριο θέμα της σημερινής συνάντησης ήταν ο αγωγός East Med, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.