Ειδησεογραφικό site

Δεν πείθει κανέναν η… κάνναβη

51

 

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν πείθει τους Ευρωπαίους. Αντίθετα, απογοητεύει όσους στις Βρυξέλλες και στα άλλα «κέντρα» των «θεσμών» περίμεναν με αυξημένο ενδιαφέρον το κείμενο που συντάσσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το… 2015. Το ίδιο έπαθαν και όσοι είχαν πιστέψει στις συνεχείς προαναγγελίες για ένα ολιστικό πρόγραμμα με σαφείς στόχους και προτεραιότητες, που θα έδινε νέα πνοή στη χώρα και θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μια νέα εποχή.

Κανένα όραμα. Καμία καινοτομία. Μόνο ελλείψεις, κενά, απουσία ανάλυσης, εξειδίκευσης, σαφούς χρονοδιαγράμματος, μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Δεν δίδει το σχέδιο Τσίπρα καμία απτή και δομημένη λύση στην αποεπένδυση που έχει υποστεί η χώρα, στη φυγή κεφαλαίων και έμψυχου δυναμικού στο εξωτερικό, στην απουσία ρευστότητας.

Ακόμα και η περίφημη Αναπτυξιακή Τράπεζα –για την οποία δόθηκε «μάχη» τα προηγούμενα χρόνια– δεν προωθείται. Η δημιουργία της μεταφέρεται ξανά για το τέλος του έτους (και βλέπουμε).

Και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που το διακωμωδούν. Χαρακτηριστικές είναι οι ειρωνικές αναφορές προ ημερών στον γερμανικό τύπο για τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, που παραθέτει η κυβέρνηση στο εν λόγω σχέδιο.

Το χειρότερο όμως είναι άλλο: τα κενά είναι τόσα στο σχέδιο Ανάπτυξης Τσίπρα που πλέον απλώς οι «θεσμοί» δεν… το λαμβάνουν υπόψη. Δεν θεωρούν ότι μπορούν να βασισθούν σε αυτό για να δομηθεί η «made in Greece» εποπτεία μετά τον Αύγουστο του 2018.

Για αυτό και έχουν αρχίσει να το… υποκαθιστούν. Να υφαίνουν το πλέγμα της «ενισχυμένης» εποπτείας, η οποία θα περιέχει όσα δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση. Όσες μνημονιακές υποχρεώσεις έχουν μείνει μετέωρες και δεν θα περιληφθούν στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου. Και δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί μόνο 3-4 από τα 88 προαπαιτούμενα, το πεδίο μεταμνημονιακής επιτήρησης προοιωνίζεται εκτεταμένο.

Όσο για την υπόθεση «ανάπτυξη», η επιδείνωση των προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ είναι ξεκάθαρη. Και αλλάζει τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για το χρέος.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.