Ειδησεογραφικό site

Δεν έχουμε ψωμί, αλλά θα απολαύσουμε… σόου!

40

Του Γιάννη Σιδέρη

Αφού δεν έχουμε ψωμί, θα φάμε παντεσπάνι. «Τρύπα» 682 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ, ενώ μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κατά 7,1%. Η φορολογική κόπωση είναι εμφανής, τα νοικοκυριά σύμφωνα με έρευνα των «Νέων» κόβουν ανελαστικές δαπάνες, όπως τρόφιμα, αλλά αυτά είναι επί μέρους προβλήματα που δεν πρέπει να αμαυρώσουν την μεγάλη φανταχτερή εικόνα:

Έρχεται ο γάλλος πρόεδρος Macron και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει ένα υπερ-σόου, αποδεικτικό δήθεν επιτυχούς οικονομικής αναβάθμισης και διεθνούς καταξίωσης της χώρας, που έγινε επί των ημερών της, αφού κατά τον Νίκο Παππά η επίσκεψη θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και δυνατό συμβολισμό.

Κάπως έτσι είχε φερθεί και η κυβέρνηση Σημίτη με την επίσκεψη Clinton, παρομοίως κορδώθηκε και η παρούσα με την αντίστοιχη Obama. Επισκέψεις που πέρασαν χωρίς να αφήσουν κάποιο πρακτικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα πίσω τους. Όμως αυτή τη φορά όντως υπάρχει ένα διαφορετικά ποιοτικό στοιχείο. Ο Macron έρχεται να αγοράσει (ενέργεια, επιχειρήσεις υπό αποκρατικοποίηση). Έρχεται να επωφεληθεί από αυτό που η κυβέρνηση κάποτε ονόμαζε ξεπούλημα, και τώρα το μετονομάζει σε εμπορικές, οικονομικές συμφωνίες, και επενδύσεις, που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έχει ανακτηθεί υπό την επιτυχημένη διακυβέρνησή της.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν επίσης ότι ο γάλλος πρόεδρος θα είναι επιβοηθητικός στη χώρα μας, και στο ζήτημα του χρέους. Εμείς να θυμίσουμε απλώς, ότι κατά την εδώ επίσκεψη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Fr. Hollande, η τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υποστήριζε ότι θα υπάρξει μαζί του συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η «προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη». Είδαμε τίποτα από αυτά;

Ούτε βέβαια είδαμε τίποτα από τα εύηχα που «απήγγειλε» ο Αντώνης Σαμαράς, στην ανάλογη επίσκεψη Hollande και επί των ημερών του, ότι δηλαδή «Η Γαλλία δίνει μαζί μας τη μάχη για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης». Εμάς βλέπετε περίμενε η Γαλλία, ως συμπαραστάτες, για να δώσει μάχη για το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης…

Ο γάλλος πρόεδρος, σε στυλ Obama, θα χρησιμοποιήσει τη χώρα ως ντεκόρ για να εκπέμψει το «όραμά του» για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως μετέδωσε το Reuters. Θα δείξει φυσικά και τη μεγαλοσύνη στους πτωχευμένους έλληνες, θα τους χτυπήσει φιλικά την πλάτη, θα πει το καλό του λογάκι, και θα δώσει υποσχέσεις ότι θα σταθεί δίπλα τους για να βοηθήσει την ανάκαμψη της Οικονομίας της!

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την επίσκεψη, προσδοκώντας δανεική λάμψη, από έναν Macron που ακόμη δεν έχει κατακτήσει πανευρωπαϊκή εμβέλεια, δεν αποτελεί εμβληματική ηγετική μορφή, ούτε – προς το παρόν τουλάχιστον – έχει καταγραφεί ως ο μέγας ριζοσπάστης που θα συμβάλει στο καλειδοσκόπιο μιας νέας Ε.Ε. Αντιθέτως η χώρα του δυσχεραίνεται οικονομικά, ενώ χαριστικά, λόγω μεγέθους, δεν έχει μπει σε διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Ούτως ή άλλως η στάση της κυβέρνησης, η προετοιμασία για την αξιοποίηση της έλευσης Macron (ο οποίος δεν μας επέλεξε αποκλειστικά, περιοδεία σε διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης κάνει ο άνθρωπος, προκειμένου να ηγηθεί σε αυτές), δεν είναι πρωτότυπη. Είναι η επαρχιώτικη στάση πολλών ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι σε ηγέτες μεγάλων χωρών.

Επίσκεψη είναι θα περάσει, και η κυβέρνηση θα μείνει ενώπια ενωπία με τις δυσχέρειες που παρέλαβε και εκείνες που η ίδια αναπαρήγαγε ή δημιούργησε. Το πλουσιοπάροχο και ανεκδιήγητο καλάθι του ’14, που περιείχε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, φέτος θα είναι ιδιαίτερα πενιχρό.

Συσκέψεις επί συσκέψεων του κ. Τσίπρα με υπουργούς, δεν έχουν κατορθώσει να καταστήσουν ένα ελκυστικό πρόγραμμα παροχών. Μίζερο το παρόν, επίφοβο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης που θα αλλοιώσει τις θεσμικές συντεταγμένες του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. εργασιακά), ωθεί τον πρωθυπουργό σε άλμα προσδοκίας, και γι αυτό θα επιχειρήσει να περιγράψει το Καλοκαίρι του 18, όπου η χώρα υποτίθεται θα έχει βγει από την κρίση.

Χθες η σύσκεψη του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη προϊδέασε για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας. Ελλείψει δυνατότητας υποσχέσεων, θα αφορά το στο σύνολο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, Νέα Γενιά, Δημόσια Υγεία, πολιτική για το Φάρμακο, Περιφερειακές δομές του Κοινωνικού Κράτους, ένταξη των προσφύγων, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ασφαλιστικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργασιακά… δικαιώματα, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Συνταγματική αναθεώρηση κλπ.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.