Ειδησεογραφικό site

CNBC: Το ευρώ παραμένει ισχυρό παρά τους φόβους για Grexit

22

Το ευρώ αναρριχήθηκε 4% έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα – μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυμβατική αν λάβει κανείς υπόψη τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωζώνη και την κρισιμότητα της κατάστασης γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Το ευρώ λοιπόν, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό παρά την απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας η οποία πλανιέται πάνω από την Ευρωζώνη, όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το CNBC.

«Το ευρώ/δολάριο κινείται ανοδικά από τα μέσα Μαρτίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αγορά βλέπει ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία για το ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της Unicredit, μιλώντας στο CNBC.

Το ενιαίο νόμισμα κινήθηκε ανοδικά στο 1,14 σήμερα έναντι του ευρώ, δηλαδή πάνω από το 8% από το 12ετες χαμηλό του 1,05 που σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου το περασμένο Μάρτιο. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που οι ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της λιγοστεύουν, σχολιάζει το CNBC.

«Πολλοί αναλυτές νιώθουν αμηχανία από την κίνηση του ευρώ και υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες θεωρίες. Το ένα είναι ότι οι αποδόσεις (για τα ομόλογα) στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί, καθιστώντας ελκυστικό το ευρώ σε σχέση με το δολάριο» ανέφερε ο Boris Schlossberg, Διευθύνων διευθυντής της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο CNBC.

«Δεύτερον, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι μεγάλο γεγονός» πρόσθεσε.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μία ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει απαραίτητα και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί.

«Η αγορά είναι αδιάφορη στο ζήτημα αυτό γι ‘αυτό και δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά το σημαντικό εδώ είναι ότι η αγορά είναι αδιάφορη σ’ ένα Grexit» δήλωσε ο Schlossberg.

Ο Ane Foley, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Rabobank στο Λονδίνο, δίνει την δική του εξήγηση για την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το τρέχων πλεονάζων συνάλλαγμα της Ευρωζώνης ενθαρρύνει τους νευρικούς αναλυτές να συσσωρεύσουν τα χρήματά τους πίσω στην περιοχή, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στο ευρώ, ανέφερε ο Foley.

«Αν θέλετε να μάθετε για το πώς τα νομίσματα των περιοχών του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συμπεριφέρονται, βλέπουμε συχνά να επιστρέφουν σπίτι σε περιόδους κρίσης – δείτε πώς το γιεν συμπεριφέρθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή πριν από λίγα χρόνια» συμπλήρωσε ο Foley στο CNBC.

«Και ως εκ τούτου, ενώ θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα για να πούμε ότι το ευρώ είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, είναι ικανό για να θεωρηθεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο κάτω από ορισμένες συνθήκες και νομίζω ότι αυτό είναι λόγω του πλεονάσματος των τρεχουσών συναλλαγών» κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.